x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salvarea euro are un preţ pentru fiecare dintre noi. La ce trebuie să ne aşteptăm de la summit-ul de la Bruxelles

Salvarea euro are un preţ pentru fiecare dintre noi. La ce trebuie să ne aşteptăm de la summit-ul de la Bruxelles

de Daniela Ivan    |    08 Dec 2011   •   21:00
Salvarea euro are un preţ pentru fiecare dintre noi. La ce trebuie să ne aşteptăm de la summit-ul de la Bruxelles

Tarile europene care au probleme, dar nu vor sa-si ajusteze cheltuielile se vor vedea puse in situatia de a fi sanctionate, considera bancherii.

Summit-ul care se va desfasura in acest sfarsit de saptamana va contura masuri preventive, corective si mai ales de sanctiuni. Batalia Germaniei este de a se opune emiterii de euroobligatiuni, si din punctul ei de vedere este de inteles, pentru ca in lipsa euroobligatiunilor vine piata si majoreaza dobanzile. "In loc de sanctiunea pietei, tarile cu probleme vor obligatiuni, dar in aceasta situatie trebuie introduse alte sanctiuni. De exemplu, nu o sa mai aiba tara putere de vot in UE sau alte sanctiuni", a declarat un bancher. Euro e un proiect neterminat, are un singur pilon, cel monetar. In loc de politica fiscala comuna s-a conturat pactul de stabilitate, care a fost un su­rogat. Acesta a fost incalcat de la in­ce­put. Al treilea pilon este coopera­rea intre state si e deja compromisa. Fiecare guvern se duce in fata propriului electorat si bumbaceste Bru­xellesul.

Analistii economici sustin ca acest summit nu are cum sa rezolve toate problemele. Europa este foarte incalcita, nu se pot rezolva usor pro­blemele.

Pietele nu se vor calma asa re­pede. O alta varianta este cea a ce­lor doua Europe, una euro si una no­n-euro. Pentru aceasta varianta op­tea­za Marea Britanie si Danemarca.

Probleme sunt si intre nordul si sudul continentului. Grecia are o dublare a salariului real in ultimii 11 ani, iar germanii nu si-au crescut nici un pic salariile in aceasta perioada.

Grecii spun ca tin administratia numeroasa pentru ca au multe insule, dar cine sa suporte aceste costuri? Cum ajustarea nu se poate face prin deprecierea monedei, euro fiind moneda comuna europeana, aceasta se face prin devalorizare interna, prin inflatie, prin taierea salariilor, somaj, cheltuieli bugetare reduse.
Germania nu va renunta la pozitia ei dura si pentru ca este ingrozita sa dea drumul tiparnitei cu bani. Si asta pentru Germania este tara in care a aparut o bancnota cu 24 de zerouri in anul 1923. Dimineata
s-a putut cumpara cu ea o paine, seara mai nimic.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, considera ca daca la final va fi gasita la Summit solutia buna si corecta pentru Europa, atunci si Romania va avea de castigat, in caz contrar, va avea de suferit in continuare alaturi de statele din Uniunea Europeana.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca dobanda ceruta Romaniei la titlurile de stat a urcat, ca urmare a crizei datoriilor, de la 5% in vara acestui an la niveluri de peste 8%, mai mare decat a Italiei. Aceasta are o datorie publica de 120% din produsul intern brut (PIB), in vreme ce in Romania aceasta este la 40% din PIB. De asemenea, tara noastra a luat masuri dure de reducere a deficitului si are ca tinta un deficit de 1,9% pentru 2012.

Ce tari se pregatesc sa renunte la moneda unica
Unele banci centrale din Europa au inceput sa analizeze planuri de urgenta pentru o eventuala iesire din uniunea monetara a unor tari si chiar reintroducerea propriilor monede in cazul destramarii uniunii monetare, au declarat surse apropiate situatiei pentru Wall Street Journal (WSJ).

Apar primele semne ca bancile centrale se gandesc la cum sa resusciteze monedele nationale, la care au renuntat de la introducerea in circulatie a euro in ianuarie 2002, scrie cotidianul american. Cel putin o banca centrala, cea a Irlandei, ana­lizeaza daca trebuie sa-si asigure acces suplimentar la imprimerii pentru cazul in care trebuie sa emita noi bancnote care sa sustina o moneda nationala renascuta, au declarat surse pentru WSJ.

De asemenea, mai multe institutii, intre care si Banca Centrala din El­ve­tia, analizeaza o posibila inlocuire a euro ca referinta externa pentru propria moneda. Planurile bancilor sunt in stadii preli­minare, potrivit surselor, si nu i­n­seamna ca acestea se asteapta ca zona euro sa se dezmembreze. In Mun­tenegru, care inainte de aparitia euro folosea ca moneda marca germana, oficialii bancii centrale analizeaza eventuale masuri pentru cazul in care euro dispare.

Statul balcanic a adoptat unila­teral euro, pe care il foloseste fara a face parte din uniunea monetara. "Muntenegru ar avea o gama larga de posibilitati, de la folosirea altei monede straine la introducerea unei monede proprii", a declarat economistul-sef al bancii centrale, Nikola Fabris. O problema cu ultima va­rianta ar fi ca Muntenegru nu are ca­pacitatea de a tipari bani. Majoritarea bancilor centrale din zona euro isi pastreaza cel putin o capacitate li­mitata de a tipari bani. Chiar daca Banca Centrala Europeana (BCE) este responsabila de stabilirea necesarului monetar, nu se ocupa de tiparirea bancnotelor. BCE imparte astfel de sarcini bancilor centrale din zona euro.

Tarile au diferite aranjamente pentru tiparirea banilor. In timp ce unele state, precum Grecia sau Irlanda, au propriile tipografii pentru bancnote, alte state contracteaza companii private. La Atena au circulat intens zvonuri in ultima perioada ca banca centrala ar tipari in secret drahme. (Elena Stan)

Dobanda redusa
Banca Centrala Europeana (BCE) a redus ieri dobanda de politica monetara la 1%, fata de nivelul precedent de 1,25%, avand in vedere degradarea continua a conjuncturii din zona euro, in plina criza a datoriilor suverane, relateaza AFP, citata de hotnews.ro. Potrivit pre­se­dintelui BCE, italianul Mario Draghi, BCE a extins garantiile acceptate pentru imprumuturi si va acorda bancilor credite pe 36 de luni, cu dobanda fixa si in suma nelimitata. BCE a revizuit in scadere puternica estimarile de crestere ale zonei euro pentru anul viitor, la 0,3%, fata de previziunea initiala de 1,3%, din cauza "puternicei incertitudini legate de criza datoriilor", a precizat Draghi. Pentru acest an, BCE a mentinut previziunea de 1,6%. In schimb, Banca spera la o crestere de 1,3% in 2013. In materie de inflatie, institutia se asteapta la o rata de 2% in 2012.

"Risc de explozie"
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat ieri ca "nicio­data Europa nu a fost atat de necesara, niciodata nu a fost intr-un pericol atat de mare. Nicio­data un stat nu a dorit atat de mult sa adere la UE, niciodata riscul exploziei Europei nu a fost atat de mare". Intr-un discurs rostit la Marsilia cu cateva ore inaintea inceperii summitului de la Bruxelles, presedintele Frantei a apreciat, potrivit AFP, ca europenii trebuie sa ajunga, azi, la un acord privind gu­ver­na­rea economica integrata, altfel s-ar putea sa nu aiba a doua sansa.

Esec la summit
Summit-ul care a inceput aseara la Bruxelles nu va furniza o solutie decisiva la criza datoriilor suverane care devasteaza zona euro, dar uniunea monetara va supravietui in actuala forma in pofida acestui esec, potrivit unui sondaj realizat de Reuters in randul analistilor financiari. Majoritatea celor care au afirmat ca zona euro va supravietui, 33 din cei 57 de analisti consultati, este insa foarte redusa. Doua treimi din respondenti se asteapta ca summit-ul, ce se desfasoara pe durata a doua zile, sa esueze.

Trasa in groapa
Dezmembrarea zonei euro ar trimite Marea Britanie intr-o recesiune puternica si va duce la cresterea somajului, aprecierea lirei sterline si prabusirea unor banci, potrivit unei analize a grupului ING. Peste 47% din exporturile Marii Britanii s-au indreptat catre zona euro anul trecut, iar 33% din importuri au provenit din tari ale uniunii mo­netare. De asemenea, in ca­zul iesirii din zona euro a Greciei ar duce la pierderea com­pe­ti­ti­vi­ta­tii si declinul exporturilor britanice cu pana la 10%. Scenariul de baza al ING, cu cea mai mare probabilitate este ca zona euro sa nu se destrame intrucat costurile mentinerii uniunii monetare sunt mult mai mici decat cele ale dezmembrarii.

×