x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Samsarii de puncte ANRP, prezenţi şi în conducerea marilor companii de stat

Samsarii de puncte ANRP, prezenţi şi în conducerea marilor companii de stat

de Cristian Anton    |    03 Apr 2017   •   17:52
Samsarii de puncte ANRP, prezenţi şi în conducerea marilor companii de stat
Sursa foto: Adrian Manolache

Despăgubirile acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) au creat un business privat cu sutele de milioane de euro din bani publici. Băie­ţii deştepţi au profitat şi de această oportunitate, înfiin­ţând o piaţă de tranzacţiona­re perfect legală, pe care nu au loc considerente de ordin etic. Fondul Alpha Quest a cumpărat până acum 150 de milioane de puncte de despă­gubire, pentru care va încasa de la stat o sumă identică, în lei. O superafacere, din moment ce punctele sunt achiziţionate la jumătate de preţ, respectiv 0,5 lei punctul.

Strategia fondului Alpha Quest este simplă: cumpără cu 0,5 lei punctul de despăgubire de 1 leu, bazându-se pe faptul că românii preferă să primească pe loc o sumă mai mică de bani, în acest caz chiar jumătate, decât să aştepte cinci ani, atât cât îi ia statului să le plătească în rate.

Oferta publică de cumpărare de până la 400 de milioane de puncte de despăgubire ANRP lansată de Alpha Quest are termen final data de 30 aprilie. Managerii români ai fondului maltez sunt persoane cu noto­rietate pe piaţa de capital, au tranzacţionat şi în nume personal puncte ANRP şi au activat inclusiv în conducerea unei mari companii de stat.

De la companii de stat, la afaceri cu combustibili

Ovidiu Fer, unul din repre­zentanţii Alpha Quest, a făcut un business din punctele ANRP încă din 2014. Cumpăra milioane de puncte de despăgubire cu 0,3 lei şi le vindea apoi cu 0,4 lei bucata, după cum arată anunţurile de mica publicitate de pe internet. De altfel, numărul de telefon de la anunţurile de vânzare-cum­părare de acum câţiva ani este acelaşi cu cel afişat acuma de Alpha Quest. Specula cu puncte ANRP este deci un business mai vechi, pe care statul ar trebui să-l impoziteze, după cum spunea şi preşedintele autorităţii, George Băeşu. Un demers interesant, în condiţiile în care fondul care a achiziţionat deja cele mai multe puncte de pe piaţă este un off-shore din Malta. Revenind la analistul financiar Ovidiu Fer, trebuie remarcat faptul că acesta a lucrat inclusiv pentru compania de stat Transgaz, din partea brokerului ceh Wood & Co. Anterior comerţului cu puncte de despăgubire ANRP a acţionat în mod similar cu acţiunile Fondului Proprietatea. Din 2013, Fer şi-a deschis o firmă specializată în comerţul cu ridicata al combus­tibililor pe piaţa agricolă, Alpha Oil Trading SRL, cu care a avut o creştere spectaculoasă: cifră de afaceri de 15,5 milioane lei în 2015 şi un profit net de peste 250.000 lei, cu trei angajaţi.

Fondul Proprietatea este peste tot

Şi celălalt reprezentant al Alpha Quest, Vlad Neacşu, a fost plătit de companii de stat. Neacşu s-a aflat în Consiliul de Administraţie al Transgaz, din partea Fondului Proprietatea, în numele căruia participa şi la managementul unor companii precum Alcom, Impact şi Primcom. Un alt asociat al lui Ovidiu Fer, din Alpha Oil Trading SRL, acti­vează, de asemenea, în Fondul Proprietatea. Vorbim despre Dan Valentin Gheorghe, admi­nistrator la companii de stat precum Complexul Energetic Oltenia, Salrom, Aeroportul Timişoara sau Nuclearelec­trica. A fost partener de afaceri inclusiv cu Mircea Ursache, actualul vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în consiliul de administraţie al companiei World Trade Hotel.

 

ANRP a emis la jumătatea lunii martie 2.022 titluri de plată, în cuantum de 93.951.135,46 lei, pentru un număr de 4.486 de beneficiari. Până acum, pe baza legii din 2013, autoritatea a acordat 2,2 miliarde de puncte de despăgubire, echivalentul a 2,2 miliarde lei. Cei care au primit puncte de despăgubiri ANRP pot să ceară plata acestora cu începere de la 1 ianu­arie, dar numărul solicitărilor în acest sens este mult mai mic decât se aşteptau oficialii autorităţii. O explicaţie ar fi faptul că beneficiarii, de cele mai multe ori oameni simpli, pur şi simplu nu ştiu că pot să-şi valorifice punctele.

×