x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Samsarii fac în continuare jocurile prin pieţe

Samsarii fac în continuare jocurile prin pieţe

de Andreea Stroe    |    20 Iul 2015   •   19:41
Samsarii fac în continuare jocurile prin pieţe
Sursa foto: Adrian Manolache

România nu poate fi considerată o țară săracă atâta vreme cât avem agricultori care produc și hrănesc milioane de oameni. Micii producători din România nu prea sunt însă sprijiniți de autorităţi.

Oricât s-a spus că se vrea prote-jarea micilor producători prin legea care-i pune pe samsari în locuri separate în piețe, domeniul este departe de a fi reglementat. De cele mai multe ori, micul producător preferă să dea marfa fie la angrouri, fie samasarilor care vin din poartă în poartă. Și pentru că țăranul nu a făcut doctorate în marketing, se lasă de voie, de nevoie, la cheremul intermedi-arilor, vânzând producția, de multe ori, la prețuri care nu acoperă nici pe departe investiția și munca lui pe câmp sau în solarii. La roșii, unde e surplus de producție, dar muncă e cât încape, poate e cel mai drastic. Florin, agricultor din Colibași, Giurgiu, spune că „până acum o săptămână, kilogramul de tomate s-a vândut la 1-1,5 lei. Acum, prețul la noi a mai crescut la 2-2,5 lei. La tarabă, kilogramul este de 4-6 lei/kilogram.”

Intermediarul, un rău necesar
Nini Săpunaru, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, spune că „intermediarul e un rău necesar”. Sunt unii producători care au fost obligați să se facă PFA pentru că au luat fonduri europene, dar ei sunt în continuare țărani și nu intră în piață în zona aceea de 40% unde au acces doar cei cu atestat de producător... „Pe mine mă interesează de unde ia marfa intermediarul, mă interesează ca marfa să fie din România, să cumpăr o roşie românească. Repet, legea, aşa cum este acum, este o lege proastă şi nu va funcționa. Sunt multe chestiuni făcute din birou, pentru care nu s-a discutat cu producătorii”, susține parlamentarul.

Gheorghe Mărculescu, agricultor din Dăbuleni, spune că decât să rămână cu marfa în ogradă preferă să o vândă oricum. S-a ajuns la 0,2 lei pe kilogram la pepenele verde. „Investiția mea la hectar este de 3.500 de euro chiar. Păi, nu rămân cu nimic aproape!”
 

×