Dacă măsurile anticriză nu vor produce efecte în economia românească,
specialiştii susţin că vara lui 2009 ar putea să găsească România cu
1.500.000 de şomeri oficiali.
În momentul de faţă, bugetul asigurărilor sociale poate susţine doar 400.000 de şomeri. Reprezentanţii Guvernului ne-au declarat că în România nu există proiecte active necesare depăşirii unei astfel de crize, iar ipoteza unui colaps este luată în considerare. Speriaţi de ideea de a rămâne fără job, românii acceptă să lucreze în orice condiţii, chiar şi fără forme legale. Specialiştii estimează că în perioada următoare numărul celor care vor îngroşa rândul muncitorilor la negru va ajunge la circa 2.000.000 de persoane, în condiţiile în care acum în jur de 1.200.000 de români sunt plătiţi fără a avea un contract de angajare. Este consecinţa unei politici haotice a instituţiilor care ar trebui să gestioneze piaţa muncii autohtone.
Rapoartele oficiale au vorbit ani la rând despre numărul mic al celor fără un loc de muncă, însă adevărul este altul. Autorităţile s-au ferit să spună că statisticile sunt construite având la bază datele rezultate din însumarea celor care primesc alocaţii de şomaj, acest ajutor fiind acordat pentru intervale scurte de timp. Nu a fost decât un joc de imagine menit să arate cât de bine a reuşit un Guvern să rezolve problemele legate de piaţa muncii. Doar aşa se pot explica rate ale şomajului atât de mici, în condiţiile în care peste 10 milioane de români au nevoie anual de asistenţă socială pentru a putea supravieţui. Şomajul devine însă o ameninţare tot mai mare în această perioadă.
NE ÎNTOARCEM ÎN ANII ’90
Obligate să apeleze la orice mijloace pentru a putea traversa criza financiară ce începe să producă efecte şi la noi, firmele româneşti recurg tot mai des la reducerea cheltuielilor de personal. În ritmul în care merg lucrurile, spun specialiştii, este posibil ca vara lui 2009 să găsească România cu 1.500.000 de şomeri oficiali, cifra fiind mai mare decât cele înregistrate în anii 1994, 1997, 1998 – perioade de vârf ale disponibilizărilor colective. La cât se ridică sumele pe care statul va trebui să le plătească drept ajutor de şomaj şi câţi români vor fi forţaţi să muncească la negru, citiţi pe larg în analiza realizată de Săptămâna Financiară.
Citește pe Antena3.ro