x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sărbători de iarnă în destinaţii calde

Sărbători de iarnă în destinaţii calde

de Elena Stan    |    11 Sep 2008   •   00:00
Sărbători de iarnă în destinaţii calde

TURISM  ●  Cererea pentru “Revelion 2009” va creşte cu 30%
Nici nu s-a terminat bine vacanţa de vară că românii au început deja să se gîndească la cea de iarnă şi la locul unde vor să-şi petreacă Revelionul. Agenţiile de turism estimează că 60.000 de români vor petrece anul nou într-o destinaţie exotică.



TURISM  ●  Cererea pentru “Revelion 2009” va creşte cu 30%
Nici nu s-a terminat bine vacanţa de vară că românii au început deja să se gîndească la cea de iarnă şi la locul unde vor să-şi petreacă Revelionul. Agenţiile de turism estimează că 60.000 de români vor petrece anul nou într-o destinaţie exotică.

Operatorii din turism sînt optimişti cu privire la numărul persoanelor care îşi vor achiziţiona un pachet turistic pentru Sărbătorile de iarnă. Aceştia aşteaptă o creştere a cererii pentru turismul intern de circa 10%-15% şi de 25%-30% pentru destinaţiile externe. “Estimăm că anul acesta, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, se va înregistra o creştere cu 30% a cererii pentru destinaţiile externe şi de circa 15% pentru cele interne. Oamenii au început să facă rezervări pentru Revelion chiar din lunile iulie, august pentru a fi siguri că vor petrece Sărbătorile de iarnă în locul mult dorit”, a explicat Traian Bădulescu, purtător de cuvînt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor din Turism (ANAT).

CERERE MARE. Agenţiile de turism nu practică reduceri, deoarece această perioadă este un vîrf de sezon, iar operatorii ştiu că vor epuiza locurile rezervate. Operatorii din turism estimează că, pînă în luna octombrie, cînd va avea loc tîrgul de turism de la Romexpo, circa 50% din cei care pleacă de regulă din ţară de Sărbători vor avea deja rezervările făcute. “Pînă la tîrgul din octombrie estimăm că jumătate din numărul românilor care vor să îşi petreacă vacanţa de iarnă în străinătate vor avea deja făcută rezervarea”, a spus Traian Bădulescu.

Reprezentanţii agenţiilor apreciază că anul acesta vor merge în străinătate circa 60.000 de români, iar în pensiunile rurale şi hotelurile de la noi din ţară vor fi circa 130.000 de turişti. “Dacă anul trecut au fost în străinătate circa 40.000 de români în perioada Sărbătorilor de iarnă, anul acesta numărul va ajunge la circa 60.000. De asemenea, se aşteaptă o creştere cu 15% a numărului de turişti şi în zonele turistice de la noi din ţară, ajungînd la 130.000”, spune Bădulescu. “Deoarece a crescut numărul structurilor de cazare în turismul rural cu circa 10%, se aşteaptă o creştere a numărului de turişti cu acelaşi procent”, a explicat Maria Stoian, fostul preşedinte al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).

DESTINAŢII. În timp ce unii români preferă să petreacă Sărbătorile în sînul familiei sau la pensiunile din ţară, alţii vor să meargă în locuri exotice. Astfel, în perioada Sărbătorilor de iarnă operatorii din turism vor umple cîteva avioane cu români care vor merge către Tunisia, Turcia, Grecia, Portugalia şi Spania. De asemenea, vor fi mulţi români care vor merge în Austria sau în Bulgaria la schi. Ofertele sînt atent analizate înainte de a se face alegerea finală. “Nu am început să vindem pachete turistice pentru Revelion, dar oamenii sună, se interesează, analizează piaţa şi apoi se decid. Ne aşteptăm să fie cereri mari pentru Egipt, una dintre cele mai căutate destinaţii exotice. De asemenea, vor prefera şi staţiunile din Austria, unde se poate schia. Avem oferte şi pentru Rio de Janeiro, Thailanda, Dubai, Tenerife, Republica Dominicană”, a spus Adriana Goicea, director Prompt Service Travel.

“Pentru Revelionul 2009, ne aşteptăm să umplem trei avioane cu turişti dornici să petreacă Sărbătorile de iarnă în Tunisia. Românii vor să vadă cît mai multe locuri frumoase din Tunisia şi nu ratează excursia cu jeepul prin Sahara sau plimbarea cu cămila”, a spus Gheorghe Stoian, director Tunisiana Travel.

“Am pregătit deja ofertele pentru Revelion la Paris şi Lisabona. Ne aşteptăm ca şi Dubaiul să fie destul de solicitat, la fel staţiunile de schi din Austria”, spune Mircea Vladu, preşedinte Prestige Travel.

Oferte variante

O săptămînă în Tunisia costă 400 euro/pers prin intermediul agenţiei Tunisiana Travel. Preţul include transportul cu avionul, transferurile, 7 nopţi cazare la hotel de 3 stele în cameră standard cu mic dejun şi asistenţă turistică. Un Revelion la poalele Alpilor, cu cazare la hotel Pass Lueg Hohe 3 stele costă circa 500 de euro/pers la agenţia Christian Tour. Tariful include transport cu autocarul, cazare 2 nopţi în Budapesta la un hotel de 3 stele, cazare 4 nopţi în hotel Pass Lueg. Un sejur de patru nopţi în Cipru costă de la 505 euro/pers la agenţia Butterfly. Tariful include cazare la hotel de 3 stele, transferuri, asistenţă turistică. O croazieră pe Nil costă circa 1.100 euro/pers. Tariful include transport cu avionul Bucureşti – Cairo şi retur, transferuri, 10 nopţi cazare, prin agenţia Premier Tour. Persoanele cu dare de mînă pot petrece Revelionul în Brazilia sau Thailanda. Pentru un sejur în Brazilia, la Rio de Janeiro, cu cazare la Hotel Marriot 5 stele, preţul este de 3.395 euro/pers. Preţul include bilet de avion Bucureşti- Paris- Rio deJaneiro şi retur, transferurile, 8 nopţi cazare cu mic dejun inclus, asistenţă turistică în limba engleză, la agenţia Cocktail Holidays. La aceeaşi agenţie, pentru un Revelion în Thailanda preţul este 2.325 euro/pers. Tariful include transportul cu avionul, toate transferurile, 2 nopţi cazare în Bangkok, 6 nopţi cazare în Pattaya, în hoteluri de 5 stele cu mic dejun, plus turul oraşului Bangkok.

×
Subiecte în articol: economic circa iarna cazare turism nopti