x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sărbători rurale de 46 milioane de euro

Sărbători rurale de 46 milioane de euro

de Elena Stan    |    21 Sep 2007   •   00:00
Sărbători rurale de 46 milioane de euro
Sursa foto: MARIN RAICA/

Promovarea online ii atrage pe turişti in mediul rural. Proprietarii de pensiuni estimează in perioada Sărbătorilor de iarnă venituri cu 15% mai mari decăt anul trecut, depăşind suma de 46 milioane de euro.

Promovarea online ii atrage pe turişti in mediul rural. Proprietarii de pensiuni estimează in perioada Sărbătorilor de iarnă venituri cu 15% mai mari decăt anul trecut, depăşind suma de 46 milioane de euro.

Â

Internetul face cunoscute tot mai multe zone rurale şi ii atrage pe turişti la pensiuni. Acest lucru face ca turismul "la ţară" să cunoască o dezvoltare semnificativă. Proprietarii pensiunilor estimează că anul acesta vor avea cu circa 15% mai mulţi turişti decăt in 2006, ceea ce va face ca veniturile inregistrate in acest domeniu să fie pe măsură.

INCASĂRI. "Preţul mediu pe zi din perioada Sărbătorilor de iarnă este in jur de 60 de euro şi include cazarea şi două mese, fără masa festivă sau transport", a declarat Maria Stoian, preşedintele Autorităţii Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC). Dacă facem un calcul pentru perioada 22 decembrie-2 ianuarie, adică 11 zile in care vor fi circa 70.000 de turişti in pensiunile rurale, rezultă că incasările proprietarilor de pensiuni vor depăşi 46 milioane de euro. "Este foarte greu să facem o estimare a costului mediu pentru un pachet turistic, deoarece depinde de foarte mulţi factori. Putem spune că preţul minim pentru trei zile in perioada Crăciunului sau Revelionului este intre 250 de euro de persoană, la pensiune, fără mese, sau la hotel de două stele prin staţiunile balneare, şi 600 de euro de persoană, cu cazare la hotel de trei stele şi cu mese incluse. Există, bineinţeles, şi tarife de 1.000 de euro de persoană pe Valea Prahovei, insă nu se inghesuie lumea să le cumpere", a explicat Traian Bădulescu, purtător de cuvănt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

CERERE MARE. "In 2006, in perioada Sărbătorilor de iarnă au fost ocupate 98% din capacitatea de cazare a pensiunilor, inregistrăndu-se circa 60.000 de turişti. Pentru anul acesta estimăm că numărul turiştilor va fi cu 10%-15% mai mare faţă de 2006, ajungănd la 70.000. Această creştere se datorează sporirii capacităţii de cazare realizată anul acesta", a explicat Maria Stoian.

"Faţă de anul trecut, in perioada Sărbătorilor de iarnă, cererea pentru turismul intern este in creştere cu 8%-10%. Principalele zone vizate sunt pensiunile rurale. Oamenii au inceput deja să facă rezervări pentru Crăciun şi Revelion", a explicat Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Romănesc. "Pentru turismul intern se inregistrează o creştere de circa 15% faţă de perioada similară a anului trecut. Prin intermediul agenţiilor de voiaj vor merge in străinătate, pentru petrecerea Crăciunului sau Revelionului, circa 35.000-40.000 de turişti. Ca şi anul trecut, cererea este din ce in ce mai mare pentru pensiunile rurale, unde găsim specificul naţional etnografic", a declarat Traian Bădulescu.

"Pensiunile din zonele montane sunt căutate de romăni. Aceştia au la dispoziţie căteva zile in care se pot relaxa la aer curat şi pot practica diferite sporturi de iarnă, dacă vom avea zăpadă. Majoritatea proprietarilor de pensiuni organizează mese speciale cu măncăruri tradiţionale de Crăciun", a spus Daniel Vasilescu.

Structurile de cazare noi practică tarife mai ridicate

In timp ce proprietarii pensiunilor existente pe piaţă de mai mult timp vor practica tarife cu circa 10%-20% mai mari pentru petrecerea vacanţei de iarnă, pensiunile nou-intrate pe piaţă vor practica preţuri mai mari. "Tarifele practicate anul acesta pentru pachetele turistice de Sărbători sunt cam aceleaşi ca şi anul trecut", a explicat Maria Stoian. "Tarifele sunt relativ aceleaşi, insă oferta este mult mai bogată. Toate serviciile in afara pachetului se plătesc, ceea ce poate ridica preţul vacanţei cu 10%", a spus Daniel Vasilescu. "Preţul este de 170 de lei de persoană pe zi şi include cazarea şi pensiunea completă, insă pensiunea este rezervată integral pentru Sărbătorile de iarnă", a declarat Carmen Deaconeasa, director economic al SC Soficarm, proprietarul Pensiunii Piatra Lotrului din Voineasa, clasificată la două stele. "Preţul pentru patru zile de cazare in perioada Sărbătorilor de iarnă este de 600 de lei pentru o cameră. Dacă rezervarea se face acum, tariful este cu 10% mai mic", a spus Cătălin Buliga, proprietarul Pensiunii Daniela din Buşteni, trei stele. Cei interesaţi pot găsi mai multe oferte pentru petrecerea Sărbătorilor de iarnă la tărgul Rustica, găzduit de Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti in perioada 20-23 septembrie.

×
Subiecte în articol: economic anul iarna perioada