x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scad dobanzile la credite

Scad dobanzile la credite

30 Sep 2004   •   00:00

ECONOMIC

Pana la finele anului, dobanzile la creditele in lei vor scadea pana la 19%-27%, in functie de termenul pe care este acordat imprumutul. Inflatia a scazut si prognoza pentru sfarsitul lui 2005 este de 6%, cu trei puncte mai putin decat in acest an. Cu toate astea, bancile pastreaza un nivel ridicat al dobanzilor la imprumuturile pe care le acorda. Pentru cat timp?
DANIELA IVAN

Dobanzile au inceput sa o ia la vale. Cateva banci au redus deja cu maximum trei puncte procentuale nivelul unor imprumuturi, insa diferenta dintre dobanzile la depozitele si creditele in lei ramane mare, peste 10%. Insa analistii bancari considera ca, pana la finele acestui an, dobanzile la imprumuturile in lei vor fi cuprinse intre 19% si 27%.

TREZORERIA COBOARA DOBANDA. Semnalul a fost dat, procesul de scadere s-a declansat. "Eu resimt asta la dobanzile pe care le platesc la titluri. Saptamana de saptamana, acestea scad si nu putin, cu 0,3%-0,4% in fiecare saptamana", a declarat Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice. El a adaugat ca in perioada urmatoare si bancile vor fi nevoite sa coboare nivelul dobanzilor.

"Bancile au o politica prudenta, insa nu vor avea de ales", opineaza Tanasescu. El a precizat ca o parte din bancile comerciale au redus deja dobanzile. "A inceput BCR, incep si celelalte, vrand-nevrand tot acolo vor ajunge", spune ministrul de Finante. Explicatia e clara. Pe de o parte, Banca Nationala, care da tonul, are aceasta politica de scadere si a scazut dobanda de referinta cu doua puncte si jumatate. Pe de alta parte, cea mai mare banca, Trezoreria, da semnalul acesta in fiecare saptamana, adauga Tanasescu.

PIATA DECIDE. Este normal ca dobanzile la credite sa fie mai mari decat rata inflatiei. "Apare un coeficient de atractivitate, de risc care trebuie acoperit. Problema este cat e marja de variatie. Batalia este ca aceasta marja sa fie cat mai mica, insa dobanzile asculta nu numai de inflatie si de mesajul dat de banca centrala prin dobanda de interventie, ci si de cerere si oferta pietei", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Prin urmare, acolo unde este cerere mare de creditare si dobanda va fi mai mare.

SCAD GREU. Banca Nationala nu da un semnal matematic care este obligatoriu si mai mult un semnal de piata, spune Adrian Vasilescu. "Mesajul este limpede. Sa scada dobanzile active, adica cele de la credite, si nu cele pasive, cele de la depozite. Cateva banci au reactionat bine si au redus aceste dobanzi, vor urma si altele. Este o regula in miscarea dobanzilor. La urcare sunt mai grabite, la coborare sunt mult mai incete", spune Vasilescu. Prin urmare, este numai o problema de timp.

ATENTIE

Bancile iau in calcul scaderea dobanzilor in viitor si de aceea ofera dobanzi fixe mai mici decat cele variabile. Dar atentie! Pe termen mediu sau lung, ratele fixe nu aduc nici un avantaj, ba chiar ar putea deveni o mare povara, cand dobanzile vor scadea semnificativ. Acum, diferenta intre cele doua tipuri de dobanzi se situeaza in marja a 5-7 puncte procentuale. Insa exista estimari care arata ca dobanzile la credite vor cobori cu 10 procente pe termen mediu.

REDUCERI

"Saptamana de saptamana, dobanzile la titlurile de stat scad si nu putin, cu 0,3%-0,4%. "Bancile au o politica prudenta, insa nu vor avea de ales" - Mihai Tanasescu ministrul Finantelor Publice

×
Subiecte în articol: economic dobanzile