x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scam Alert. Reclame false cu Banca Transilvania

Scam Alert. Reclame false cu Banca Transilvania

de Vali Deaconescu    |    05 Iul 2023   •   15:30
Scam Alert. Reclame false cu Banca Transilvania

Reclame false cu Banca Transilvania (BT) Cluj apar în cascadă pe rețelele sociale fără ca aceasta să le poată bloca.

Recent, pe blog-ul oficial al celei mari mari bănci din România, au apărut recomandări din partea BT.

„Reclame false pe Facebook, care folosesc brandul BT. Scam Alert | Îmbunătățește-ți viața investind (o anumită sumă) în BT sau Cel mai bun program pentru a genera venituri cu un depozit minim. Așa sună o serie de reclame false pe Facebook, care folosesc inclusiv imagini cu banca și cu reprezentanți ai grupului BT, precum și brandul nostru (Banca Transilvania, BT Asset Management).

De asemenea, vă îndeamnă să deschideți anumite linkuri, din diferite motive: să răspundeți la un chestionar, să aveți acces la o “platformă”. Nu sunt reclame generate de BT și întotdeauna le raportăm punctual.

Recomandările noastre: citiți cu atenție textul reclamelor despre BT de pe Facebook; uitați-vă la link-ul pe care îl conțin, de obicei greu de descifrat, dar nu îl accesați; raportați către Facebook respectivele reclame, ne-ar ajuta mult să limităm împreună răspândirea lor; dacă aveți suspiciuni, scrieți-ne. Reclamele apărute pe Facebook sunt false. Fiți cu ochii în 4 pentru siguranța online!”, îndeamnă reprezentanții băncii.

Banca Transilvania trage un semnal de alarmă pe canalele oficiale de comunicare cu privire la valul de reclame false de pe social media la oportunități ireale de investiții, care se propagă acum pe pagini nou create, ori compromise de atacatori. În ultimele zile, Directoratul a primit la rându-i multiple notificări de la utilizatori care semnalau astfel de 'capcane' care se foloseau de branding-ul #BT.

‍ Odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecționat către un articol care încearcă să-l convingă să viziteze pagini de phishing. Atacatorii vor astfel să convingă potențiale victime să-și furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ei, sub pretextul investițiilor ce pot genera un profit solid într-un termen foarte scurt.

✅ Raportați astfel de postări pentru SCAM (fraudă) către rețeaua socială unde le întâlniți. În imagini regăsiți mai multe astfel de exemple.

✅ Citiți și analizați cu atenție informațiile culese din mediul online

✅ Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire

✅ Nu furnizați date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană

✅ Verificați întotdeauna pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la secțiunea „Alerte Investitori – Informări” și secțiunea „Atenție la Entități Neautorizate!” informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere.

✅ În cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online.

✅ Dacă observați în mediul online inițiative similare, raportați-le ca FRAUDĂ către rețeaua socială și către DNSC (alerts@dnsc.ro sau 1911)

Antrenează-te pe sigurantaonline.ro pentru a identifica și să evita fraudele din mediul online! Un proiect național de conștientizare și educație cibernetică lansat de DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), alături de parteneri privați din domeniul IT&C”, potrivit unei postări Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC.

×
Subiecte în articol: banca transilvania Scam Alert