x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scandal la preluările de acţiuni la SIF Muntenia. Un broker explică cum poate fi controlată societatea de investiţii

Scandal la preluările de acţiuni la SIF Muntenia. Un broker explică cum poate fi controlată societatea de investiţii

de Cara Fiori    |    18 Sep 2012   •   12:08
Scandal la preluările de acţiuni la SIF Muntenia. Un broker explică cum poate fi controlată societatea de investiţii

SIF Muntenia este administrata conform unui contract de SAI Muntenia Invest si a unui plan de administrare aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor - AGA, activitatea administratorului fiind supraveghetata de Consiliul Reprezentantilor Actionarilor - CRA. Membrii acestui consiliu sunt alesi de AGA pentru un mandat de 4 ani. In ultimii cinci ani, dividentele brute acordate au variat intre 0.07 si 0.081 RON/actiune. Pe langa dividente, s-a mai acordat si un supliment pe 2011 de 0.122 RON/actiune, supliment rezultat din redistribuirea dividendelor neridicate de catre actionari in perioada 1999 – 2006.

Din 2009, dividendele au putut fi ridicate de la ghiseele BCR in urma unei cereri transmise de actionar catre SIF Muntenia, de la casieriile SIF Muntenia, prin virament bancar sau prin mandat postal, astfel ca actionarul nu putea intra in posesia dividendelor fara sa faca un minim demers, cu exceptia cazului in care societatea de brokeraj care are in custodie actiunile acestuia facea acest demers. La inceputul lui ianuarie 2012, s-a majorat, conform legii, limita de detinere a unui singur actionar sau a unui grup de actionari de la 1% la 5%. Spre sfarsitul lui martie a intrat in vigoare un nou act constitutiv al SIF, avizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare - CNVM.

In acest document se arata ca nici o persoana fizica sau juridica nu poate dobandi, singura sau impreuna cu persoane cu care actioneaza in mod concertat actiuni emise de SIF MUNTENIA SA, daca in urma unei astfel de actiuni achizitioneaza mai mult de 5% din totalitatea actiunilor emise de SIF MUNTENIA SA. In cazul in care s-ar fi trecut acest prag, persoanei respective i se suspenda dreptul de vot pentru actiunile detinute si in termene de trei luni de actionarii aflati in aceasta situatie erau obligati sa vanda actiunile care depaseau acest prag de 5%. Pe 12 aprilie s-a intrunit Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor - AGOA cand, conform unor actionari, un grup formar in jurul patronului de la Doraly, Gheorghe Iaciu, Swiss Capital si ING s-a opus aprobarii situatiilor financiare, a dividendelor, a planului de administrare si a bugetului de venituri si cheltuieli. Cum ca la orice numarare de voturi exista controverse, inclusiv din Parlament, rezultatul votului a fost anuntat dupa o saptamana cand valoarea dividendelor, bugetul etc au fost aprobate in forma initiala asa cum au fost formulate.

La scurt timp, a fost convoacata a alta AGOA pentru luna iulie pentru aprobarea distribuirii catre actionari a rezervei alcatuita din dividendele neridicate intre 1999 si 2006. Intre 11 mai si 26 iunie unii actionari si brokeri cu care am stat de vorba au observat numeroase tranzactii cu volume mari de actiuni SIF Muntenia in urma unuor tranzactii care implicau un acord direct intre vanzator si cumparator, totalul tranzactiilor reprezentand aproape 6% din actiunile SIF Muntenia. Intre 8 mai si 18 iulie, aceleasi surse au identificat si volume mari de tranzactii pe piata obisnuita, dar numai in anumite zile contrastand cu miscarile din in zilele precedente datei stabilite pentru distribuirea dividendelor pe anul 2011.

"Suntem de parere ca in aceasta perioada, prin manevre iscusite ale unor brokeri, un grup relativ restrans de persoane a cumparat o cantitate enorma de actiuni SIF Muntenia fara ca macar sa influenteze pretul pietei", a precizat un broker cu care am discutat. Conform unor actionari, patronul Doraly, Gheorghe Iaciu, si ING International Romanian Equity Fund au solicitat SIF Muntenia revocarea membrilor Consiliului Reprezentantilor Actionarilor si au propus o lista de candidati in care se regasesc mai multi brokeri si investitori cunoscuti la bursa. Aceasta solicitare a venit dupa ce in AGA din aprilie, Gheorghe Iaciu si alti actionari care detin aproximativ 10% din capital au respins situatiile financiare, bugetul si propunerea de dividend ale administratorului SIF Muntenia.

Cu toate ca in AGA se anuntase ca propunerile au fost respinse, dupa o saptamana, conducerea SIF-ului a anuntat pe bursa ca ordinea de zi a fost aprobata. Acest fapt i-a nemultumit actionarii participanti la AGA care au apelat la justitie. Pe 18 iunie 2012, a fost raportat atingerea pragului legal de detinere de 5% din actiuni de catre Iaciu, impreuna cu SC Doraly Mall SRL unde este actionar semnificativ, asa cum se arata intr-un raport transmis de CNVM catre Bursa de Valori Bucuresti - BVB. Ca urmare, SIF Muntenia a facut o cerere de investigare a tranzactiilor directe de care mentionam catre CNVM. Mai mult, unul din actionari, Viorel Pascal, s-a adresat si instantei. SIF Muntenia, prin administrator, a raportat catre CNVM componenta grupurilor de actionari prezumati ca actioneaza concertat, constatandu-se ca unul dintre aceste grupuri detinea in iunie 2012 aproape 17% din actiuni.

Grupul ar fi fost format din 37 de persoane fizice si juridice printre care Gheorghe Iaciu, Doraly Mall, Adrian Andrici (fost si actual membru in CRA), ING International Equity Fund, Swiss Capital SA, Blajut Ionel-Olimpiu (la acea vreme candidat propus pentru CRA, actualmente presedintele acestui organism), Royal Bank of Scotland PLC. Pentru acest grup, SIF Muntenia comunica suspendarea numarului de voturi de la aproape 17% pana la limita legala de 5%. Pe 6 iulie 2012 nu s-a intrunit cvorumul pentru AGA, in dimineata acelei zile CNVM trimitand prin fax SIF Muntenia o adresa prin care se solicita punerea la dispozitie in termen de o ora o nota explicativa detaliata a documentelor care au stat la baza identificarii grupului de persoane care ar fi actionat concertat.

Administratorul SIF a raspuns ca nu poate furniza datele in acest interval si ca le va trimite dupa trei zile. Ca urmare, in dupa-amiaza aceleasi zile, CNVM a efectuat un control tematic la SIF, echipa de control ridicand documentele solicitate. In cursul noptii, CNVM a trimis catre SIF prin fax o ordonanta prin care a decis ca suspendarea pana la 5% a dreptului de vot ale grupului despre care SIF banuia ca actioneaza concertat sa nu aiba efect, votul urmand sa se faca conform numarului de actiuni detinute. Ordonanta a fost emisa de Eugenia Carmen Negoita, sotia fostului primar al Sectorului 3, Liviu Negoita, in lipsa intamplatoare, spune brokerul cu care am discutat, a presedintelui Gabriela Anghelache. Astfel ca pe 7 iulie a avut loc AGA care a durat aproape 34 de ore.

Referitor la sesizarea transmisa de SIF legata de tranzactiile directe, CNVM precizeaza ca a demarat o ancheta din care a rezultat ca nu reiese o actiune concertata. Raspunsul CNVM legat de faptul ca vicepresedintele Eugenia Negoita a semnat ordonanta de care nu sunt multumiti actionarii si asupra careia brokerul a atras atentia arata ca totul s-a facut legal, pentru ca presedintele CNVM era in concediu. In ceea ce priveste ora transmiterii ordonantei catre SIF Muntenia, CNVM precizeaza ca a actionat cu celeritate pentru a proteja drepturile actionarilor.

"Plecand de la premisa ca documentele si verificarile aferente trebuiau sa existe la data adoptarii deciziei SAI de suspendare a drepturilor de vot, motivul invocat de societate nu a putut fi retinut ca pertinent, cu atat m,ai mult cu cat transmiterea documentelor solicitate ulterior desfasurarii AGA ar fi pus autoritatea pietei de capital in imposibilitate de a face verificarile si de a dopta masurile necesare", arata CNVM. In cursul aceleasi zile au fost inregistrate la CNVM mai multe sesizari din partea unor actionari SIF care reclamau decizia abuziva si nejustificata a SAI de suspendare a drepturilor de vot, de aceea CNVM a dispus un control tematic care a avut ca rezultat ordonanta mentionata,. "Mentionam ca masura nu a fost de natura de a avantaja pe vreunul dintre actionarii SIF Muntenia si a aavut rolul de aproteja drepturile actionarilor in adunarea generala", adauga com,unicatul CNVM.

In acea sedinta s-a decis modificarea politicilor contabile, revocarea din functie a tuturor membrilor CRA, mandatul acestora expirand abia in 2013 si alegerea unor noi membri CRA. Astfel, presedinte a ajuns Olimpiu Blajut, director general adjunct la Swiss Capital SA, iar vicepresedinte Daniel Pandele, asociat si administrator la Doraly Mall SA. La inceputul lui august, a fost depusa o contestatie impotriva ordonantei CNVM prin care se cerea revocarea masurilor dispuse de acest organism in urma controlului. Printre motivele invocate s-au numarat: incalcarea legii privind actiunea concertata, deoarece din analiza documentelor rezulta ca persoanele indicate de SIF Muntenia actionau concertat; ca ordonanta nu a fost emisa cu analizarea tuturor datelor supuse la acea data controlului pentru ca anterior emiterii acestui document, mai exista o cerere legata de tranzactiile directe de actiuni la care inca nu se primise raspuns, cererea fiind inca in analiza; imposibilitatea comunicarii masurii catre actionari in timp util; influentarea arbitrara a rezultatului votului. In cazul in care aceasta contestatie va fi admisa, hotararile luate la acea AGA urmeaza sa fie atacate in instanta, iar daca contestatia va fi respinsa, decizia CNVM va putea fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

"Grupul, ajungand sa detina impreuna un numar de actiuni de 3,5 ori mai mare decat limita permisa, si-a facut simtita prezenta, existenta sa fiind cunoscuta inca din aprilie de presa financiara. Dupa aproape trei luni, intre cele doua convocari AGA la SIF Muntenia, CNVM decidea ca nu exista dovezi suficiente pentru prezumtia ca acest grup actioneaza in mod concertat, investigarea unor tranzactii suspectate de SIF Muntenia ca fiind ilegale fiind tergiversata", a declarat brokerul. Mai mult, prin acordarea unui supliment substantial la dividendele pe anul trecut, unii actionari ar fi castigat sume importante. "Distribuirea unor rezerve pentru acordarea de suplimente la dividende deschide un drum periculos, pentru ca cea mai mare parte a capitalurilor proprii ale SIF Muntenia o constituie rezervele. Odata ce s-a creat precedentul de a se distribui din rezerve sume de bani actionarilor, cine stie unde se va ajunge!", mai spune brokerul.

×