ECONOMIC
Institutiile statului stiau exact ce va contine pliantul "ABC-ul sigurantei alimentare", care face reclama aditivilor alimentari, desi initial au sustinut ca atributiile lor se opreau la verificarea concordantei cu legislatia.
VALI BLANARU
In urma cu o luna, marile centre comerciale erau invadate de un pliant demunit "ABC-ul sigurantei
produselor alimentare" editat de Prais Corporate Communication sub sigla Ministerului Sanatatii, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (AVSA). Pliantul prezinta o lista cu aditivii alimentari si face pledoarie pentru folosirea acestora de catre populatie.
PROPAGANDA. Consumatorilor li se prezinta o definitie a aditivilor alimentari care sunt "substante cu sau fara valoare, care se folosesc la prepararea unor alimente, in scopul imbunatatirii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare". Brosura explica si motivele pentru care sunt folositi aditivii: "Mentin calitatea si siguranta produselor pentru o perioada mai mare de timp, imbunatatesc gustul produselor, asigura controlul aciditatii si alcalinitatii produselor, mentin consistenta produselor si imbunatatesc aroma sau culoarea produselor". Toate aceste beneficii ale aditivilor erau subliniate si prin prezentarea grafica a pliantului, unde o familie fericita cumpara si consuma "in siguranta" produse care contin E-uri. Totul tiparit in 400.000 de exemplare!
DEZINFORMARE. Desi lucrarea vorbeste despre dreptul consumatorilor de a fi "informati complet, corect si precis" lipsesc cu desavarsire informatiile despre pericolele la care se supun cei care consuma mult timp produse cu E-uri. Peste 40 dintre aditivii alimentari prezentati in pliant sunt suspectati de catre medicii oncologi ca provoaca, in timp, cancer, boli intestinale, de piele, digestive, tumori ale glandei tiroide sau ataca sistemul nervos.
Mai mult, tara noastra nu dispune de aparatura necesara pentru a determina toti aditivii alimentari folositi in produse. "Noi nu putem determina decat o parte din acesti aditivi. Aici este aspectul negativ al folosirii aditivilor, pentru ca la ora actuala suntem la mana producatorilor, a cinstei si corectitudinii lor. Ei stiu ca nu pot fi controlati pentru unii aditivi si pot fi tentati sa foloseasca cantitati mai mari decat cele legal admise sau pot sa foloseasca acesti aditivi si in alimente in care nu au voie sa-i foloseasca", a spus Sebastian Dumitrache, profesor doctor universitar din cadrul Institutului de Sanatate Publica.
SPONSORI. Cele trei institutii ale statului au admis sa faca reclama aditivilor alimentari intr-un pliant sponsorizat chiar de marii producatori de alimente care folosesc din plin E-urile. Nici una dintre cele trei autoritati ale statului nu se simte vinovata ca a acceptat acest lucru. Ministerul Sanatatii, ANPC si AVSA sustin ca reclama facuta E-urilor face parte dintr-un program de protejare a sanatatii publice prin care se urmareste dezvoltarea unei piete alimentare sigure. Initial, cele trei institutii au spus ca singura lor atributie a fost sa verifice daca informatiile aparute in pliant sunt in conformitate cu legislatia romaneasca si europeana.
ATRIBUTII. Potrivit protocolului incheiat intre cele trei institutii si sponsori, atributiile autoritatilor publice constau atat in "stabilirea continutului materialelor informative cat si a modalitatii grafice de prezentare a acestora". Alte atributii ale celor trei institutii sunt "furnizarea de informatii pentru elaborarea materialelor documentare si aprobarea prealabila a materialelor elaborate". Potrivit primului articol al conventiei pe baza careia s-au tiparit pliantele se mentioneaza ca scopul programului este informarea corecta, obiectiva a publicului larg inclusiv despre cercetarile si testele realizate in vederea autorizarii produselor alimentare si a continutului lor. Aceasta cu atat mai mult cu cat ANPC si Ministerul Sanatatii, iar ulterior AVSA au fost alesi sa participe la acest
proiect in "calitate de reputati lideri de opinie". Tocmai de aceea un alt articol al conventiei stipuleaza ca "toate materialele elaborate sub egida partenerilor (n r. - ale autoritatilor statului) vor fi supuse aprobarii prealabile ale acestora.
IN LOC DE CONCLUZII. Cum autoritatile statului au sustinut initial ca nu au verificat decat daca lista aditivilor publicati in pliant respecta legislatia in vigoare, se pune intrebarea daca Ministerul Sanatatii, ANPC si AVSA si-au facut treaba pana la capat. Sau au semnat ca primarul un pliant prin care aditivii alimentari sunt promovati pe banii unor producatori interesati direct sa-si vanda produsele.
MISTERELE PRAIS
Reprezentantii Prais Corporate Communication, societatea de comunicare care a gestionat toate activitatile programului Siguranta Produselor Alimentare, pastreaza inca tacerea privind sumele de bani cheltuite pentru publicarea "ABC-ului sigurantei produselor alimentare". Desi au trecut mai mult de doua saptamani de la solicitarea noastra, firma de comunicare nu s-a grabit sa ne ofere nici o informatie referitoare la: sumele cheltuite, modalitatea prin care a fost aleasa pentru gestionarea acestui program si protocolul semnat cu sponsorii programului si institutiile statului.