x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scandalul strazilor se sparge in capul lui Boc

Scandalul strazilor se sparge in capul lui Boc

25 Mai 2005   •   00:00

Scandalul declansat la Cluj dupa anuntarea rezultatelor licitatiei pentru repararea a 288 de strazi din municipiu se amplifica de la zi la zi.



  • de SORIN GOLEA

  • ECHIPA. Boc este pus in incurcatura de oamenii primariei
    Doua dintre cele patru firme participante la licitatie au inaintat contestatii. Dupa ce firma turca Guris a depus la primarie contestatia, a urmat acelasi drum si firma romano-maghiara Drum Bun.

    PUSI PE FUGA. Primarul Emil Boc are inca o problema grea pe cap care se adauga criticilor deschise ale Guvernului la adresa municipalitatii fata de maniera in care sunt tratati investitorii straini. Recent, o puternica firma franceza a fost pusa pe fuga de Consiliul Local, strainii plecand evident si cu cele 120 de milioane de euro - valoarea investitiei. Dl Boc, ocupat pana peste cap cu jocurile politice de dinaintea Congresului PD, pare ca nu mai poate stapani problemele financiare ale Clujului.

    De ce facem aceasta afirmatie grava? Dupa ce saptamana trecuta am semnalat neregulile de fond ale licitatiei de reparare a drumurilor in care a fost data castigatoare firma cu o oferta mai scumpa, dl primar Boc si dl Adrian Popa, viceprimar, nu s-au aratat deloc suparati ca 640.000 de euro culesi din banii de impozite platite de clujeni vor ajunge sa-i imbogateasca pe italienii de la Garboli, firma castigatoare. Dl Boc a declarat corespondentului nostru de la Cluj ca "am facut tot ce mi-a stat in putinta pentru a asigura un cadru transparent acestei licitatii".
  • "Eu personal nu fac parte din Comisia de licitatie, dar din ea fac parte toti consilierii locali, reprezentand toate partidele din Consiliul Local.
  • Pentru a nu plana suspiciuni asupra executivului primariei, am organizat licitatie nationala pentru selectarea unui evaluator al ofertelor, chiar daca acest lucru a intarziat putin procesul licitatiei si inceperea lucrarilor.
  • Comisia de licitatie va analiza contestatiile depuse, care pot inainta in instanta daca firmele nu sunt multumite de rezultat si, numai dupa ce decizia va fi definitiva, voi ajunge in faza semnarii contractului.
  • Prin faptul ca toti consilierii locali au votat in unanimitate solutia castigatoare, cred ca este o dovada in plus a cadrului transparent pe care l-am asigurat".

    SUSPICIUNI.Credem totusi ca dl Boc nu si-a epuizat toate competentele in acest caz. Faptul ca viceprimarul Popa si directorul Directiei tehnice, dl Apostu, de meserie veterinar, au un cuvant greu in luarea deciziilor privind cheltuirea banilor publici nu trebuie sa-l puna pe primarul Boc in situatii conflictuale cu cetatenii Clujului, pe de o parte, si cu investitorii straini, pe de alta parte. Faptul ca se invoca un caiet de sarcini al licitatiei facut special pentru a ascunde costuri importante ale lucrarilor nu inchide discutia publica despre felul in care se arunca pe fereastra 640.000 de euro.

    OBRAZ. Consultantul Price Waterhouse Coopers, ales de primarie pentru aceasta licitatie, este si el pus intr-o situatie delicata. O firma de prestigiu s-a facut ca nu observa cum sintagme "dobanda zero", neacceptate pe piata financiara, sunt inghitite ca o galusca de specialistii desemnati pentru licitatia de la Cluj. Pentru sume mult mai mari, consultanti de renume si-au pierdut locul pe piata. Iata de ce ar fi de asteptat o pozitie si din partea Price Waterhouse Coopers, care ar trebui sa deschida ochii celui care i-a angajat ca a cazut intr-o eroare. Eroare care poate fi reparata prin evaluarea corecta a participantilor la licitatie. Altfel strazile din Cluj vor fi pavate cu bani mai multi decat face.
  • ×
    Subiecte în articol: economic