x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scandalurile de la Franklin Templeton

Scandalurile de la Franklin Templeton

13 Iun 2009   •   00:00

Franklin Templeton, desemnat acum patru zile de Comisia de selecţie pentru a administra activele de 3 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea, este o companie controversată care a fost implicată în mai multe scandaluri şi procese legate de practici care au afectat investitorii în fondurile administrate.



Despăgubiţii pentru naţionalizările comunismului, acţionari fără voie la Fondul Proprietatea aşteaptă listarea la Bursă de 5 ani iar alegerea administratorului este încă un pas necesar pentru aceasta. Dar pot ei avea încredere în Franklin Templeton?

În anul 2004, într-unul dintre cele mai ample scandaluri din industria fondurilor mutuale din SUA, Bill Lockyer, procurorul general al statului California a lansat o investigaţie de fraudă printre marile nume din domeniu, inclusiv Franklin Templeton.

Acuzaţiile au fost de fraudare a investitorilor prin necomunicarea către aceştia că Franklin plătise brokerii pentru a recomanda clienţilor să investească în fondurile sale. Pentru a rezolva disputa, Franklin a scos din conturi 18 milioane de dolari, însă nici nu a acceptat, dar nici nu a negat acuzele aduse, conform Los Angeles Times.

CONFLICT DE INTERESE
Într-un caz separat, dar tot din 2004, Franklin a admis că a pus pe liber trei angajaţi pentru operaţiuni de timing cu piaţa, potrivit Associated Press. Conflictul de interese a fost aici principala hibă. Astfel, în Massachusetts, secretarul de stat William Galvin a dat în judecată compania pentru că a permis unui bogat din Las Vegas, Daniel Calugar, să cumpere şi să vândă des la fondurile mutuale administrate de Franklin Templeton în schimbul băgării a 10 milioane de dolari într-un fond speculativ al Franklin.

Calugar a băgat şi scos rapid 45 de milioane de dolari deşi prospectele fondului interziceau acest fapt. La acel moment scandalul a fost aşa de mare încât California Public Employees Retirement System (CalPERS), cel mai mare fond de pensii din SUA a vrut să îşi mute banii de la Franklin. Acesta manageria 780 de milioane de dolari pentru CalPERS. Industria fondurilor a fost aşa de zguduită în acel an, încât investitorii au retras 54 de miliarde de dolari din Putnam, un sfert din activele pe care le manageria.

Într-un alt proces, tot de atunci, Franklin Templeton a acceptat să dea încă 50 de milioane de dolari, după s-a aflat că alţi 30 de oameni făceau acelaşi lucru ca şi Calugar, conform Oakland Tribune. Ulterior proprii clienţi ce investeau în fondurile mutuale administrate de Franklin Templeton au dat în judecată compania.

SPECULĂ
Fraudele de "market timing" se referă la situaţiile când investitorii profită de avantajul închiderii pieţelor de capital externe şi de folosirea ştirilor pozitive pentru a cumpăra acţiuni înainte de a creşte. Market timing-ul nu este ilegal dar este interzis în cadrul fondurilor mutuale deoarece speculatorii-timeri iau profitul de la investitorii pe termen lung.

PERFORMANŢE MEDII
La capitolul performanţe, investitorii au retras cei mai mulţi bani în 2008 din fondurile mutuale administrate de Franklin, după Fidelity, conform Bloomberg. Oamenii au retras 40 de miliarde de dolari din Fidelity, urmat de Franklin cu 21,5 miliarde de dolari şi Legg Mason cu 21 miliarde. În anul fiscal ce s-a terminat pe 31 martie activele Franklin Templeton scăzuseră cu 34%, până la 391 miliarde de dolari.

Michael Kim, analist la Sandler O'Neil din New York spune că "Frankin pierde active mai rapid decât competitorii săi , cum ar fi T. Rowe", mai transmite Bloomberg.

Creat pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, Fondul Proprietatea are în portofoliul său acţiuni la crema industriei şi energiei din România: Alro, Petrom, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica.

×