x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scântei la Transelectrica. Directorul Andrei Benghea-Mălăieş a luat Bac-ul după ce a terminat facultatea

Scântei la Transelectrica. Directorul Andrei Benghea-Mălăieş a luat Bac-ul după ce a terminat facultatea

15 Noi 2012   •   21:36
Scântei la Transelectrica. Directorul Andrei Benghea-Mălăieş a luat Bac-ul după ce a terminat facultatea
Transportatorul de electricitate schimbă conducerile pe bandă rulantă: patru echipe s-au succedat în mai puţin de un an.
La Transelectrica se duc lupte crâncene pentru instalarea managementului. Compania a avut câteva echipe de conducere numai în ultimul an. Politizarea totală practicată de guvernarea PDL se desface greu. Deciziile Ministerului Economiei în privinţa acestei companii, care are o cifră de afaceri ce tinde spre un miliard de euro, sunt însă controversate.

În locul "căpuşelor" instalate de PDL îşi fac loc cu greu profesioniştii de care Transelectrica are nevoie. Semne mari de întrebare în acest sens sunt lansate de site-ul specializat Energy-Center.ro.

"Peste două zile, Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) operatorului naţional de transport energie electrică urmează să «valideze» membrii Consiliului de Supraveghere, precum şi confirmarea în funcţie a actualului director general al societăţii, Gabriel Benghea-Mălăieş. În realitate, schema pusă la punct cu mare minuţiozitate de directorul general provizoriu şi garda veche a angajaţilor Transelectrica urmăreşte acapararea controlului total asupra acestei societăţi de importanţă strategică pentru sistemul energetic naţional, în condiţiile în care statul roman, în calitatea lui de acţionar majoritar, asistă indiferent la încălcări repetate ale legilor şi dreptului său de proprietate. Energy-Center prezintă în exclusivitate manevrele la care s-a pretat directorul general provizoriu, Gabriel Benghea-Mălăieş, în mai puţin de o lună, în scopul deţinerii controlului absolut asupra Transelectrica, societate care asigură nu numai transportul energiei electrice, ci şi serviciile de sistem, fiind în acelaşi timp acţionarul majoritar al OPCOM – operatorul pieţei de energie electrică din România. Miza acestor eforturi nu este altceva decât cifra de afaceri de peste un miliard de dolari a Transelectrica, din care o jumătate de miliard de dolari se regăseşte în serviciile asigurate de aceasta, respectiv în investiţiile ce urmează a fi realizate în viitorul apropiat. După modelul Hidroelectrica, a cărui căpuşare a început exact de la necesarul de investiţii, Transelectrica riscă să devină noua «oaie de muls» a energeticii româneşti. Până să ajungem la aceste demonstraţii vă prezentăm manevrele efectuate de conducerea provizorie a societăţii în ultima lună, după ce fostul director general, Marius Mateescu, a fost schimbat din funcţie."

Interesele FP sau ale statului?
"În data de 24 octombrie, printr-o decizie a Consiliului de Administraţie, Gabriel Benghea-Mălăieş a fost numit cu titlu de provizorat în funcţia de director general al Transelectrica, schimbându-l astfel pe Marius Mateescu. Amintim că domnul Benghea era până la data respectivă membru în CA din partea Fondului Proprietatea, care deţine la Transelectrica un pachet de aproape 14% din acţiuni. Primul semn de întrebare vine tocmai din această situaţie: cum acceptă statul roman, în speţă Ministerul Economiei, numirea unui director din partea unui acţionar minoritar, în condiţiile în care participaţia statului este de peste 58% în acţionariatul societăţii? Întrebare fără răspuns, deocamdată.

Interesant este că în Consiliul de Administraţie care a numit noua conducere a Transelectrica, inclusiv domnul Gabriel Benghea-Mălăieş s-a votat pe el însuşi în funcţia de director general, cu toate că obligaţia sa legală era aceea de a se abţine de la vot. Odată instalat în funcţia supremă, fie ea şi provizorie, domnul director se prevalează de un aşa-zis ordin al Ministerului Economiei şi comunică faptul că este împuternicit să scoată (sau să tragă pe linie moartă) din societate toţi oamenii aduşi în ultimii doi-trei ani, de către precedentele echipe de conducere. Evident, în locul lor trebuia readusă vechea gardă, mult mai versată în problemele sistemului energetic naţional.

Zis şi făcut. În şedinţa Consiliul de Administraţie din 31 octombrie 2012 se propune schimbarea organigramei şi se iau alte decizii privind competenţele directorului general. Cea mai importantă problemă, arzătoare de altfel, a fost stabilirea salariului directorului general la suma de 18.155 de lei, adică peste 181 de milioane lei vechi, cu caracter temporar însă, «până la aprobarea de către AGA a limitelor generale ale remuneraţiilor directorului general, justificate pe studii efectuate în acest sens, urmând ca eventualele diferenţe acordate în plus faţă de limitele aprobate de AGA să fie restituite de directorul general». Sună bine, cine centrează, cine dă cu capul?"

Centrezi şi dai cu capul
"Ceea ce trebuie remarcat vizavi de CA din 31 octombrie este faptul că procesul-verbal s-a semnat prin fals. Mai precis, domnul Gabriel Benghea-Mălăieş a semnat procesul-verbal în numele şi pentru Mircea Ciopraga (un alt membru al CA), neavând în acest sens nici un document care să-i dea dreptul de semnătură. Este vorba despre o împuternicire legală. Mai mult decât atât, Mircea Ciopraga a dat mandat scris (împuternicire), pentru CA, unui alt membru, respectiv lui Adrian-Victor Vevera, «să exercite numai în condiţiile legii şi în interesul Companiei dreptul meu de a vota sau nu proiectele supuse dezbaterii, precum şi pentru semnarea Deciziei Consiliului de administraţie». Împuternicirea a fost însă ignorată cu desăvârşire.

În acelaşi CA, pe lângă salariul directorului general şi schimbarea organigramei a mai fost aprobat contractul de mandat şi au fost delegate competenţele către directorul general adjunct Octavian Lohan.

Să revenim la Adunarea Generală a Acţionarilor, care a fost convocată pentru data de 15 noiembrie 2012. Unul dintre acţionarii Transelecrica, persoană fizică, a contestat în instanţă convocarea AGA, termenul de judecată la Curtea de Apel fiind pe data de 20 noiembrie 2012. În aceste condiţii, Ministerul Economiei, în calitatea lui de acţionar majoritar, ar trebui să amâne convocarea AGA. O va face oare?

Până să găsim întrebări la aceste răspunsuri promitem că vom reveni şi cu alte amănunte din hăţişurile în care a fost prinsă societatea Transelectrica, o societate de interes naţional."

A luat Bac-ul după ce a terminat facultatea
Andrei Benghea-Mălăieş, directorul provizoriu numit în octombrie de Ministerul Economiei la conducerea Transelectrica, a luat Bacalaureatul după ce a terminat facultatea.
Cel puţin aşa apare în CV-ul său postat pe site-ul Transelectrica. Astfel, în document apare că el în perioada 1999-2004 a făcut Colegiul Naţional "Emanoil Gojdu" din Oradea, la specializarea matematică-informatică. Ei bine, în perioada 1999-2003, el a studiat economia în limbi străine la ASE Bucureşti, secţia engleză. 

Andrei Benghea-Mălăieş a fost anterior membru în consiliile de administraţie sau adunările generale ale acţionarilor la CFR, Loteria Naţională, Imprimeria Naţională şi Româniafilm. De asemenea, a fost directorul de cabinet al lui Sebastian Vlădescu în perioada iunie 2006 – martie 2007.

El a fost numit la conducerea Transelectrica în locul fostului director general Marius Mateescu. Mateescu preluase funcţia în luna mai de la Octavian Lohan. La rândul său, Lohan fusese numit în februarie în locul lui Horia Hăhăianu, revocat la solicitarea premierului din acea dată, Mihai Răzvan Ungureanu.

×