x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Schimbari majore in sistemul de incalzire

Schimbari majore in sistemul de incalzire

28 Mai 2004   •   00:00

O parte a subventiei acordate in prezent pentru energia termica va fi investita in montarea de contoare la nivel de bransament. Acesta se doreste a fi primul pas spre o reducere reala a valorii facturii energetice.

CATALIN BUDESCU

Noile initiative legislative ale Guvernului in ceea ce priveste alimentarea cu energie termica a populatiei in sistem centralizat au creat confuzie la nivelul asociatiilor de proprietari. Strategia care urmeaza sa fie pusa in practica incepand de anul viitor incearca pe o parte diminuarea costurilor suportate de populatie si eficientizarea sistemului public de termoficare, iar pe de alta parte contine insa, conform asociatiilor de locatari, "propuneri abuzive".

Sistemul termic

Noul plan stabilit de Guvern prevede ca distributia energiei termice pentru incalzire si apa calda menajera sa se asigure prin intermediul unui sistem de conducte tur-retur intre punctele termice si consumatori. Acestea vor fi constituite din actualele retele de termoficare urbana. Sistemul va trebui reglat astfel incat sa devina cat mai eficient. Acest lucru este posibil prin masuri de ordin tehnic si organizatoric din care fac parte masurarea integrala a consumurilor, reabilitarea retelelor termice si echipamente care sa permita utilizatorului final reglarea cantitatilor de caldura dupa propriile necesitati.

Contorizare la bransamente

Masurarea consumurilor de energie termica (contorizarea) la nivelul de bransament este primul pas spre reducerea consumurilor si a valorii facturii, intrucat fiecare consumator (asociatie de proprietari/locatari) se va gospodari si va consuma in conformitate cu nevoile si cu puterea financiara a membrilor sai. Conform noilor reglementari, care sunt in curs de promovare, o parte din subventia acordata in prezent va fi investita in montarea de contoare la nivel de bransament, intrucat aceasta masura va determina imediat o micsorare a consumurilor si deci implicit o diminuare atat a sumei necesare ca subventie, cat si a valorii facturilor. Montarea sistemelor de masurare, reglare si control, inclusiv a contoarelor de energie termica pe bransamentul consumatorului, este prima modalitate de imbunatatire a eficientei unui sistem de termoficare prin interventii la consumator.

Repartitoare de consum

O alta masura din stategia guvernamentala prevede repartizarea consumurilor totale inregistrate la nivel de bransament intre membrii asociatiei prin intermediul contoarelor individuale sau al repartitoarelor de costuri aferente energiei termice, montate pe corpurile de incalzire. In plus, repartitoarele urmeaza sa fie prevazute cu elemente de reglaj al consumului, montate pe fiecare corp de incalzire. Toate aceste masuri de ordin tehnic mentionate anterior vor permite in final introducerea contractelor individuale la nivelul fiecarui consumator in parte.

Modificari pentru anul viitor

Din 2005, dupa modelul practicat acum la energia electrica, se propune aplicarea tarifului binom, adica factura de energie termica va avea doua componente: un abonament lunar si plata consumului efectiv de apa calda si caldura. Strategia propune ca debransatii sa plateasca un abonament lunar chiar daca au renuntat la serviciul regiei de termoficare. Va exista astfel un nou sistem de tarifare pentru plata agentului termic consumat, de asemenea se are in vedere interzicerea coexistentei in acelasi bloc a doua sisteme de incalzire diferite (public si privat). Totodata exista in discutie posibilitatea ca primarii sa poata hotari in ce zone ale unui oras va putea functiona doar caloriferul de stat...
×
Subiecte în articol: economic