x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Schimbări majore la plata rovinietei. Ce trebuie să știe conducătorii auto

Schimbări majore la plata rovinietei. Ce trebuie să știe conducătorii auto

de Redacția Jurnalul    |    25 Iul 2023   •   11:00
Schimbări majore la plata rovinietei. Ce trebuie să știe conducătorii auto
Sursa foto: observator

Costul rovinietei se va stabili după o nouă metodă de calcul.

Aceasta va fi împărțită în două taxe distincte. Una dintre taxe, rovinieta, se va aplica numai autovehiculelor ușoare, iar cea de-a doua vehiculelor grele (TollRo).

Modificările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026. 

Prin urmare, rovinieta va fi plătită doar pentru autovehiculelor destinate transportului de persoane ori de marfă care au o masă totală autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone.

Valoarea acesteia se stabilește în funcție de: 

  • categoria vehiculului; 
  • clasa de emisii poluante (Euro); 
  • durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România. 

Durata de utilizare va cuprinde durata de parcurs și de staționare.

În prezent, rovinieta se stabilește doar în funcție de tipul vehiculului (autoturism, vehicul de transport marfă cu masa mai mică de 3,5 tone).  

Aceasta va fi valabilă doar în afara localităților.  

O altă schimbare este legată de perioada pentru ca se va putea încheia, respectiv pentru o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Acum se achiziționează doar pentru 7 zile, 30 de zile, 90 de zile și 12 luni. 

În funcție de perioada pe care se va încheia rovinieta, tariful zilnic nu va putea depăși 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe z10 zile nu va putea depăși 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu va putea depăși 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu va putea depăși 30% din tariful pentru 12 luni, potrivit avocatnet.ro

La fel ca în prezent, rovinieta se va încheia anterior utilizării rețelei de drumuri naționale, iar achitarea și emiterea rovinietei vor putea fi făcute cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia. 
 
Dacă un șofer nu va putea furniza date privind încadrarea în clasa de emisii poluante, vehiculul va fi încadrat în clasa de emisii Euro 0. 

În cazul în care utilizatorul vehiculului se schimbă, rovinieta își păstrează valabilitatea. La fel se întâmplă și în cazul vehiculelor înmatriculate în România, la atribuirea unui alt număr de înmatriculare. 

Atunci când autovehiculul se radiază, contravaloarea rovinietei corespunzătoare perioadei de neutilizare va fi returnată utilizatorului de către CNAIR, în urma unei cereri scrise.

 

×
Subiecte în articol: rovinieta soferi conducatori auto