x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpiri de iarnă. Cât va costa încălzirea locuinței în sezonul rece

Scumpiri de iarnă. Cât va costa încălzirea locuinței în sezonul rece

de Redacția Jurnalul    |    22 Oct 2024   •   19:45
Scumpiri de iarnă. Cât va costa încălzirea locuinței în sezonul rece
Sursa foto: shutterstock

Iarna aceasta ar putea fi mai friguroasă decât cele precedente, astfel încât costurile cu încălzirea ar putea crește semnificativ.

Circa 3,5 milioane şi jumătate de gospodării se încălzesc cu lemne și vor fi cele mai dezavantajate în această iarnă.

În zona de munte, Harghita, Bistrița, Maramureș, metrul cub de lemne costă intre 350 și 400 de lei. Oamenii au nevoie de aproxmativ 10 metri cubi de lemne pentru sezonul rece, ceea ce înseamnă costuri între 3.500 și 4.000 de lei.

În sudul țării, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, preţurile sunt aproape duble. Un metru cub de lemne costă intre 500 și 700 de lei. Pentru perioada cu temepraturi scăzute au nevoie de circa 6 metri cubi, ceea ce înseamnă 4.200 de lei. Dacă va fi o iarnă grea, suma poate urca la 5.000 de lei.

În nordul țării, metrul cub este de aproximativ 400 de lei. Cei care însă vor să cumpere de la stat şi pot ridica lemnul de la Ocolul Silvic, plătesc mai puțin. Anul acesta prețul mediu este de 280 de lei, fara TVA, la Romsilva.

Și persoanele care au centrală pe gaze vor plăti mai mult pentru încălzirea locuințelor. Calculele făcute de Asociația Energia Inteligentă arată că pe timp de iarnă, un apartament cu doua camere va plăti între 700 și 900 de lei factura la gaze pe lună, iar cei care sunt la sistem centralizat vor plăti 550 de lei, căldură și apă caldă, la care se vor adăuga și cheltuielile de la întreținere, notează Antena3 CNN.

 

×
Subiecte în articol: iarna incalzire scumpiri