Conectarea sistemului de apărare antiaeriană european la scutul NATO ar costa circa un miliard de euro. Fiecare stat european din cele 24 va trebui să plătească anual 1,6 milioane de euro, adică contravaloarea unui tanc.
Calcule - Sistemul costă fiecare stat cât un tanc pe an
Conectarea sistemului de apărare antiaeriană european la scutul NATO ar costa circa un miliard de euro. Fiecare stat european din cele 24 va trebui să plătească anual 1,6 milioane de euro, adică contravaloarea unui tanc.
Protecţia antibalistică a Europei a urcat în priorităţile NATO după iniţierea negocierilor SUA cu Republica Cehă şi Polonia pentru instalarea în aceste ţări a unor elemente ale scutului antirachetă american: un radar în Republica Cehă şi zece rachete de interceptare în Polonia. Scopul proiectului este asigurarea protecţiei antibalistice a Europei în faţa ameninţării crescînde din partea unor ţări ca Iranul sau Coreea de Sud. Sistemul american nu reuşeşte să acopere tot teritoriul Europei. Pe măsură ce trece timpul, NATO va trebui să decidă în privinţa “preluării” acestui proiect pentru întreaga Europă. Una din probleme ar fi putut fi costul unui asemenea proiect, dat fiind că aliaţii europeni mai ales nu sînt încîntaţi de creşterea cheltuielilor de apărare.
ADAPTARE. Se pare că mai există o soluţie, care nu presupune cheltuieli substanţiale, pentru că adaptează elemente existente ale sistemului european. Despre această opţiune am discutat cu Robert Bell, vicepreşedinte al Corporaţiei Science Applications International din SUA, care a participat la Conferinţa “Securitatea Europei Centrale: Putere, Pieţe şi Influenţă Internaţională”, organizată de Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington, împreună cu Centrul pentru Informare Tehnologică – EconomixNews România, Fundaţia pentru Democraţie, Cultură şi Libertate din Bucureşti şi Consiliul Euro-Atlantic România.
COSTURI. Cele 24 de state europene care vor beneficia de acoperire datorită sistemului de apărare antirachetă vor plăti suma de 40 de milioane de euro anual, circa 1,6 milioane de ţară, conform unor calcule realizate de Robert Bell. Redăm interviul acordat de Bell.
Sisteme complementare
Robert Bell: Sistemul NATO – pentru care există o agenţie NATO care se ocupă să-l pună la punct – este un proiect de proporţii. Deci sistemul NATO este destinat să asigure protecţia forţelor NATO, cu alte cuvinte, a armatei şi a unităţilor navale care operează undeva în lume. Propunerea SUA pentru elementele care ar putea fi instalate în Polonia şi Cehia corespunde sistemului american destinat protejării teritoriului şi a populaţiei. Un procent mare din suprafaţa Europei va fi acoperit de acest sistem. Ceea ce ia în discuţie NATO la acest summit este o opţiune specifică de a lua sistemul NATO de aparăre în teatrul de operaţiuni, de a-l îmbunătăţi, astfel încît să poată proteja şi suprafeţe terestre, nu numai forţe armate, şi apoi de a folosi această capacitate NATO care este deja finanţată şi de a-l folosi pentru a acoperi spaţiile albe din sud-estul Europei, care rămîn expuse, în pofida ariei mari de acoperire a sistemului american, dacă acesta va ajunge să intre în funcţiune în Cehia şi Polonia.
- Reporter: România este una dintre zonele neacoperite.
Da, este o chestiune esenţială pentru România, despre care am discutat cu ambasadorul vostru la NATO, Sorin Ducaru. Ştiu cît este de convins că e crucial ca NATO să facă un pas major în direcţia convenirii ca NATO însăşi să se ocupe să asigure acoperirea pentru România.
- Înţeleg că acest sistem nu va implica nişte cheltuieli uriaşe pentru europeni, costurile pot fi o problemă.
Este o afacere foarte bună pentru europeni din punct de vedere al costurilor. În primul rînd, SUA vor plăti pentru sistemul american, şi asta înseamnă în jur de 6 miliarde de dolari. Pentru spaţiile neacoperite puteţi folosi o capabilitate, deci dotări NATO care sînt deja cuprinse în buget. Este vorba despre cheltuieli suplimentare de adaptare a sistemului NATO. Compania mea a făcut o estimare a costurilor şi am ajuns la o sumă calculată pe 20 de ani – este ciclul de funcţionare a sistemului – de aproximativ 1 miliard de euro. Pare mult, dar 22% din suma asta vor fi plătite de SUA, pentru că este vorba de un proiect comun NATO. Astfel că se ajunge la 40 de milioane de euro pe an pentru ţările europene, împărţite la 24 de aliaţi europeni. Dacă vă gîndiţi cît revine unei ţări de nivel mediu, cum ar fi Olanda, este mai puţin decît costul unui tanc pe an. Deci chiar nu este scump.
- Acest sistem ar implica amplasarea în România a unor elemente noi, radar sau rachete?
Nu, nu cred că va fi vorba de vreo facilitate antirachetă de construit în România. Sistemul de care vorbim este bazat pe noul sistem de apărare antiaeriană al NATO, elemenete ale acestui sistem nou există şi în România.