BANI PUBLICI ● Lucrările au ieşit de la secret, dar firma care a cîştigat concursul rămîne un mister
Clădirea Palatului Victoria va fi consolidată şi extinsă sub
supravegherea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi
Locuinţelor (MLDPL), condus de Laszlo Borbely. Noul palat al Guvernului
va fi construit pe un teren de 5.500 metri pătraţi.
BANI PUBLICI ● Lucrările au ieşit de la secret, dar firma care a cîştigat concursul rămîne un mister
Clădirea Palatului Victoria va fi consolidată şi extinsă sub supravegherea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MLDPL), condus de Laszlo Borbely. Noul palat al Guvernului va fi construit pe un teren de 5.500 metri pătraţi.
Guvernul a mandatat MDLPL să preia de la Secretariatul General al Guvernului finanţarea şi realizarea obiectivului de investiţii "Extindere Palat Victoria" prin HG 689/8 iulie 2008.
Încet, dar sigur, proiectul de consolidare şi extindere a Guvernului devine public. Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, noul Palat al Guvernului se va construi pe un teren cu o suprafaţă de 5.525,13 metri pătraţi, care vor trece, pe perioada lucrărilor, din administrarea RAAPPS în cea a MLDPL. Şi clădirea Palatului Victoria cu o suprafaţă construită de 1.625 metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de 6.837 metri pătraţi, va fi administrată tot de ministerul condus de Borbely. Transferul Palatului Victoria se face în scopul reabilitării seismice a clădirii.
BUGETE. Hotărîrea de Guvern transferă toate sumele alocate pentru realizarea acestui proiect în bugetul MDLPL. În plus, ministerul va trebui să actualizeze studiul de fezabilitate întocmit pentru Extinderea Palatului Victoria, dar şi indicatorii tehnico-economici ai acestuia. "Actualizarea documentaţiei tehnico-economice va detalia şi aprofunda soluţia cîştigătoare a concursului internaţional de proiecte de arhitectură «extinderea Palatului Victoria», organizat de Cancelaria Primului Ministru", se arată în actul normativ. Numele firmei care a prezentat soluţia cîştigătoare şi care va realiza proiectul rămîne însă un mister.
Jurnalul Naţional a realatat pe larg, încă din februarie 2007, despre neregulile descoperite în organizarea concursului, ale cărui condiţii au fost schimbate chiar în cursul derulării procedurii de selecţie a proiectului, dar şi despre caracterul suspect al stabilirii sumelor necesare.
Nereguli
Jurnalul Naţional a semnalat faptul că bugetul de 40 de milioane de euro a fost aprobat, în secret, înainte de finalizarea concursului de proiecte şi de selecţia constructorului pentru reabilitarea sediului Guvernului. Potrivit anunţului din Monitorul Oficial din 14 iulie 2006, dosarele de proiecte trebuiau depuse pînă la data de 4 decembrie 2006. Cum la 31 ianuarie Guvernul a decis deja că are nevoie pentru acest proiect de 40 de milioane de euro şi a precizat foarte clar costurile, Hotărîrea lăsa de înţeles că Executivul nu numai că ştie care este proiectul cîştigător, dar şi executantul construcţiei. Ulterior dezvăluirilor noastre, surse oficiale din cadrul Guvernului au estimat că lucrările de consolidare a imobilului vechi se vor realiza la costuri estimate de 14,2 milioane de euro în timp ce pentru extinerea palatului vor fi alocate 17,8 milioane de euro.Citește pe Antena3.ro