x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Seceta afectează culturile de porumb şi floarea soarelui din Olt

Seceta afectează culturile de porumb şi floarea soarelui din Olt

22 Iul 2015   •   18:15
Seceta afectează culturile de porumb şi floarea soarelui din Olt

Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile extrem de ridicate din ultimele zile afectează culturile de porumb şi floarea-soarelui, potrivit şefului Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt.

"Este secetă în judeţ, prăşitoarele (culturile de porumb şi floarea-soarelui n.red.) sunt deja în stres hidric şi stres cauzat de temperaturile foarte mari. Acum au nevoie de apă ca de aer", a spus Bărăgan.

Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a precizat că în situaţia în care nu va ploua în următoarele cinci - şase zile, la culturile de porumb şi floarea-soarelui vor fi probleme mari, iar producţiile de fructe şi struguri vor fi diminuate cu cel puţin 20%.

"Cele mai afectate dacă nu plouă în următoarele cinci-şase zile vor fi porumbul şi floarea soarelui, în special în zona de nord a judeţului, unde au răsărit mai târziu. La fructe producţia va fi mai mică, la fel şi la struguri, dar ele vor fi mai gustoase, pentru că acumulează zaharuri. Fără ploi în următoarea săptămână recolta de fructe şi de struguri va fi diminuată în proporţie de 20% până la 40%", a spus Păunel.

El a menţionat că lipsa precipitaţiilor determină creşterea costurilor pentru legumicultorii din judeţ, nevoiţi să folosească sistemele de irigat mai mult. Ion Păunel a arătat că este vorba de sisteme de irigat amenajate de fiecare legumicultor prin forarea unor puţuri de mică adâncime.

Judeţul Olt este începând marţi sub atenţionare Cod galben de caniculă, temperaturi peste 35 de grade înregistrându-se şi la finalul săptămânii şi în prima zi a săptămânii în curs.

În judeţ sunt cultivate cu porumb circa 120.000 de hectare de teren agricol, iar cu floarea-soarelui peste 60.000 de hectare de teren.

Seceta a pus probleme agricultorilor din judeţ şi în această primăvară, din cauza deficitului de apă din sol răsărirea plantelor fiind neuniformă.

Fermierii din judeţ întâmpină frecvent probleme din cauza secetei, anul 2012 fiind unul cu secetă extremă, cu mare parte a culturilor de porumb şi floarea-soarelui afectate în diferite proporţii, iar pe o suprafaţă de circa 30.000 de hectare culturile de porumb şi floarea-soarelui au fost calamitate în proporţie de 100%.

×