x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SECTORUL BANCAR / Infuzii de capital şi naţionalizări

SECTORUL BANCAR / Infuzii de capital şi naţionalizări

de Vali Blanaru    |    01 Noi 2008   •   00:00
SECTORUL BANCAR / Infuzii de capital şi naţionalizări

Mai multe bănci mari, prezente şi pe piaţa românească, au primit infuzii de capital sau chiar au fost naţionalizate după ce acţiunile au scăzut la bursă şi au început să înregistreze pierderi.



Ultima dintre marile bănci prezente în România care a apelat la ajutor din partea statului este acţionarul majoritar al Băncii Comeriale Române. Capitalul Erste Bank va fi majorat cu 2,7 miliarde de euro printr-o infuzie din partea statului austriac, pentru care banca va plăti anul o dobândă fixă de 8%, iar pachetul de acţiuni va fi răscumpărat la valoarea nominală cel mai devreme peste cinci ani. Statul va primi o dobândă fixă anuală de 8% pentru capitalul pe care îl pune la dispoziţie. "Capitalul participativ care va fi achiziţionat de Repu­blica Austria va asigura mai întâi de toate că, în perioade de dificultate, companiile austriece vor avea destulă lichiditate la îndemână. În acord cu guvernul austriac, Erste Group se angajează să asigure îm­pre­ună cu Băncile de Economii un total de peste 6 miliarde de euro pentru cli­en­ţii retail şi corporate din Austria pe parcursul următorilor trei ani", a declarat Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank şi preşedintele CA al BCR.
Tranzacţia se va încheia până la sfârşitul anului. Membrii Consiliului Director al Erste au renunţat la bo­nu­su­rile aferente anului curent.

O altă mare bancă prezentă în Ro­mânia, ING, a fost ajutată de statul olandez să treacă peste lipsa de lichidităţi. ING Groep NV, cel mai mare grup financiar olandez, va primi 10 miliarde de euro din partea guvernului olandez. Compania a anunţat că înregistrează pierderi de jumătate de miliard de euro în trimestrul al treilea. Grupul financiar va vinde guvernului olandez acţiuni preferenţiale şi va plăti o dobândă anuală de 8,5%.

AJUTOR REFUZAT

Şi guvernul francez a pregătit 10,5 mi­liarde de euro drept ajutor pentru BNP Paribas, Société Générale şi Crédit Agricole. Pentru Société Générale, prezentă pe piaţa românească prin BRD, guvernul francez pregătise 1,7 miliarde de euro. Scopul acestei acţiuni era de a asigura reţelelor bancare capitalul necesar pentru ca acestea să continue să finanţeze economia. Deşi valoarea Société a scăzut de la începutul anului cu 56,66% la bursă, directorul general al băncii, Frédéric Oudéa, a declarat că banca nu are nevoie de fondurile puse la dispoziţie de guvern. Mai mult, SocGen a cumpărat de la Bursa de Valori Bucureşti un milion de acţiuni BRD cu 2,2 milioane de euro, în încercarea de a opri scăderea titlurilor băncii.

CONTROLUL STATULUI
Royal Bank of Scotland (RBS), a doua mare bancă britanică, a fost naţionalizată la mijlocul lunii octombrie, guvernul intervenind cu 20 de miliarde de lire sterline pentru salvarea instituţiei financiare. În urma operaţiunii, statul a ajuns să deţină controlul băncii. RBS a intrat pe piaţa românească prin achiziţia filialei locale a ABN Amro. Preluarea de statul britanic a coincis cu momentul când banca ar fi trebuit să se lanseze oficial în România. Pentru a nu transfera imaginea negativă a crizei asupra rebrandingului, banca a amânat lansarea, dar a început o campanie de promovare a mărcii pe plan local.

×
Subiecte în articol: economic