Economia mondiala se afla intr-o situatie periculoasa, a avertizat Christine Lagarde (foto), directorul general al Fondului Monetar International (FMI), intr-un interviu acordat luni publicatiei Journal du Dimanche (JDD). Ea considera ca zona euro atrage restul tarilor de pe glob intr-o criza economica si financiara si ca tulburari sociale risca sa se produca.
Batranul Continent se scufunda in recesiune, franeaza comertul mondial si productia, iar criza sa financiara se extinde, devenind o 'criza de incredere in datoriile publice si in soliditatea sistemului financiar'. America, principalul partener al Europei, este afectata. La fel si tarile emergente, motoare ale dezvoltarii in anii 2000, dar astazi blocate, este tabloul prezentat de Lagarde, care evoca China, Brazilia, Rusia, 'unde previziunile de crestere sunt revazute in scadere'.
La sfarsitul lui ianuarie, FMI isi va publica previziunile economice mondiale. Cresterea economica de 4% la nivel global, prevazuta pentru 2012, ar putea fi revizuita, spune Lagarde. Lagarde constata ca discutiile dintre Nicolas Sarkozy, Angela Merkel si omologii lor nu au stopat inca criza. Summit-ul din 9 decembrie nu a fost destul de detaliat in legatura cu aspectele financiare si a fost prea complicat din punct de vedere al principiilor fundamentale. 'Ar fi folositor pentru europeni sa vorbeasca pe o singura voce si sa anunte un plan si un calendar simplu si detaliat', a mai specificat Lagarde, mentionand totodata ca asta asteapta investitorii si ca principiile mari nu impresioneaza.
Ea compara actuala situatie cu cea dintre cele doua razboaie mondiale. 'In anii ’30, statele s-au repliat asupra lor si multilateralismul a scazut. Acum vedem cum unele state isi maresc barierele tarifare, inventeaza obstacole netarifare si cateodata pun bariere in calea fluxurilor de capital', potrivit Agerpres.
Egoismul national din ce in ce mai accentuat este, potrivit acesteia, principalul obstacol. 'Este greu sa pui in aplicare strategii internationale de coalitie impotriva crizei. Parlamentele nationale nu sunt doritoare sa angajeze finantele publice sau sa valideze o garantie de stat pentru a sprijini alte tari. Protectionismul este subiect de dezbatere, iar principiul 'fiecare pentru sine' castiga teren. Ea nu citeaza numele nici unei tari, dar, fiind vorba despre protectionism, China este cea vizata.