x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şefi cu salarii de vis

Şefi cu salarii de vis

01 Iun 2009   •   00:00
Şefi cu salarii de vis
Sursa foto: /Reuters

Directorii băncilor americane au conti­nuat să-şi acorde salarii şi bonusuri ba­ba­ne pentru anul 2008, deşi nu au adus ac­ţionarilor plus valoare, ba chiar pro­du­când pagube de miliarde de dolari.



Di­rectorii primelor 20 de instituţii fi­nanciare au luat pachete de peste 10 mi­lioa­ne de dolari, într-un an în care performanţa băncilor comerciale, de in­ves­tiţii şi a asiguratorilor a fost proastă.

O analiză a Bloomberg arată că Warren Buffett, preşedinte-director executiv la Berkshire Hathaway, a produs cea mai multă valoare pentru banii cu care este plătit de firmă. Buffett a luat în 2007 şi 2008 în medie câte 175.000 de dolari de la Berkshire Hathaway, holdingul său financiar. Totodată, Buffett deţine 33% din titlurile companiei pe care o conduce, iar titlurile sale sunt evaluate la 31,5 miliarde de dolari.

Cel mai bine plătit director american este Lloyd Blankfein, boss-ul de la Goldman Sachs, care a primit pentru activitatea din 2008, 42,95 milioane de dolari în salariu şi acţiuni la banca de investiţii. În anul fiscal 2008, acţiunile au înregistrat o scădere de 65% deţinătorilor. Ti­tlu­rile Goldman au câştigat 67% în acest an, dar tot se află cu 18% în ultimele 12 luni.


RECOMPENSAT PENTRU PIERDERI
Numărul doi este Kenneth Chenault, preşedinte al Consiliului de Adminis­tra­ţie şi director executiv la American Express, cu o plată de 42,75 milioane de dolari. Pachetul lui Chenault a inclus 8,57 milioane de dolari în bani gheaţă, iar restul plăţii a fost făcut în acţiuni.

Chenault, care conduce American Ex­press din 2001, este primul în topul ma­nagerilor care au făcut cei mai puţini bani pentru acţionarii companiei în ultimii doi ani comparativ cu banii plătiţi lui, con­form analizei Bloomberg. Astfel, be­ne­­ficiile deţinerii de acţiuni ale Ame­rican Express au scăzut cu 64% în 2008 pentru proprietari, şi au crescut 29% în acest an. Berkshire, compania lui Warren Buffett este cel mai mare acţionar al Ame­­rican Ex­press, cu 13% din titluri la finele lunii martie.

Recent, magnatul ame­­rican a cri­ti­cat plăţile ieşite din orice control pentru executivi. "Jumătate din directorii pe care-i întâlnesc în consiliile de administraţie ale corporaţiilor nu ştiu nimic des­pre afaceri", a spus Buffett la în­tâlnirea anuală a acţionarilor. Compania a anun­ţat în mai că va concedia 4.000 de oa­meni, după ce a mai dat afară 7.000 în octombrie 2008.

Vikram Pandit, directorul executiv al Citigroup a trebuit să explice timp de şa­se ore la Adunarea Generală a Acţionari­lor de la 21 aprilie de ce banca aproape s-a scufundat. Compania a avut pierderi de 27,7 miliarde de dolari în 2008, iar ca să rămână pe linia de plutire a primit 45 de miliarde de dolari de la Trezoreria SUA şi garanţii pentru active de 306 miliarde de dolari. În timp ce banca se zbătea să su­pra­vieţuiască, Pandit a câştigat 38 de mi­lioane de dolari în salarii şi acţiuni, fiind cel de-al treilea executiv ca plată din pri­mele 50 de companii financiare america­ne. Totuşi, din februarie 2009, el lucrează pe un salariu de 1 dolar pe an până când banca va fi pro­fitabilă din nou. Jamie Dimon, şeful JPMorgan a primit în medie 32 de milioane de dolari pe an în 2007 şi 2008, în vreme ce acţionarii băncii au rămas cu o pagubă de 30% faţă de nivelurile de acum doi ani.


133 DE MILIOANE DE DOLARI
Cel mai bine plătit director american este Bruce Wasserstein, şeful băncii de investiţii Lazard Ltd, care a primit pentru activitatea din 2008 "doar" 133 de mi­lioa­ne de dolari în bani şi acţiuni. În schimb, acţiunile Lazard au adus deţinătorilor o pierdere de 28% în ultimele 12 luni. Banca de investiţii este înregistrată în Insulele Bermude şi ca atare n-a fost luată în calcul de Bloomberg la stabilirea topului.

×
Subiecte în articol: economic dolari