Directorii băncilor americane au continuat să-şi acorde salarii şi bonusuri babane pentru anul 2008, deşi nu au adus acţionarilor plus valoare, ba chiar producând pagube de miliarde de dolari.
Directorii primelor 20 de instituţii financiare au luat pachete de peste 10 milioane de dolari, într-un an în care performanţa băncilor comerciale, de investiţii şi a asiguratorilor a fost proastă.
O analiză a Bloomberg arată că Warren Buffett, preşedinte-director executiv la Berkshire Hathaway, a produs cea mai multă valoare pentru banii cu care este plătit de firmă. Buffett a luat în 2007 şi 2008 în medie câte 175.000 de dolari de la Berkshire Hathaway, holdingul său financiar. Totodată, Buffett deţine 33% din titlurile companiei pe care o conduce, iar titlurile sale sunt evaluate la 31,5 miliarde de dolari.
Cel mai bine plătit director american este Lloyd Blankfein, boss-ul de la Goldman Sachs, care a primit pentru activitatea din 2008, 42,95 milioane de dolari în salariu şi acţiuni la banca de investiţii. În anul fiscal 2008, acţiunile au înregistrat o scădere de 65% deţinătorilor. Titlurile Goldman au câştigat 67% în acest an, dar tot se află cu 18% în ultimele 12 luni.
RECOMPENSAT PENTRU PIERDERI
Numărul doi este Kenneth Chenault, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director executiv la American Express, cu o plată de 42,75 milioane de dolari. Pachetul lui Chenault a inclus 8,57 milioane de dolari în bani gheaţă, iar restul plăţii a fost făcut în acţiuni.
Chenault, care conduce American Express din 2001, este primul în topul managerilor care au făcut cei mai puţini bani pentru acţionarii companiei în ultimii doi ani comparativ cu banii plătiţi lui, conform analizei Bloomberg. Astfel, beneficiile deţinerii de acţiuni ale American Express au scăzut cu 64% în 2008 pentru proprietari, şi au crescut 29% în acest an. Berkshire, compania lui Warren Buffett este cel mai mare acţionar al American Express, cu 13% din titluri la finele lunii martie.
Recent, magnatul american a criticat plăţile ieşite din orice control pentru executivi. "Jumătate din directorii pe care-i întâlnesc în consiliile de administraţie ale corporaţiilor nu ştiu nimic despre afaceri", a spus Buffett la întâlnirea anuală a acţionarilor. Compania a anunţat în mai că va concedia 4.000 de oameni, după ce a mai dat afară 7.000 în octombrie 2008.
Vikram Pandit, directorul executiv al Citigroup a trebuit să explice timp de şase ore la Adunarea Generală a Acţionarilor de la 21 aprilie de ce banca aproape s-a scufundat. Compania a avut pierderi de 27,7 miliarde de dolari în 2008, iar ca să rămână pe linia de plutire a primit 45 de miliarde de dolari de la Trezoreria SUA şi garanţii pentru active de 306 miliarde de dolari. În timp ce banca se zbătea să supravieţuiască, Pandit a câştigat 38 de milioane de dolari în salarii şi acţiuni, fiind cel de-al treilea executiv ca plată din primele 50 de companii financiare americane. Totuşi, din februarie 2009, el lucrează pe un salariu de 1 dolar pe an până când banca va fi profitabilă din nou. Jamie Dimon, şeful JPMorgan a primit în medie 32 de milioane de dolari pe an în 2007 şi 2008, în vreme ce acţionarii băncii au rămas cu o pagubă de 30% faţă de nivelurile de acum doi ani.
133 DE MILIOANE DE DOLARI
Cel mai bine plătit director american este Bruce Wasserstein, şeful băncii de investiţii Lazard Ltd, care a primit pentru activitatea din 2008 "doar" 133 de milioane de dolari în bani şi acţiuni. În schimb, acţiunile Lazard au adus deţinătorilor o pierdere de 28% în ultimele 12 luni. Banca de investiţii este înregistrată în Insulele Bermude şi ca atare n-a fost luată în calcul de Bloomberg la stabilirea topului.
Citește pe Antena3.ro