x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şefii Erste “au umflat” artificial în scripte situaţia băncii pentru a încasa bonusuri mari

Şefii Erste “au umflat” artificial în scripte situaţia băncii pentru a încasa bonusuri mari

de Daniel Ionaşcu    |    01 Noi 2011   •   14:22
Şefii Erste “au umflat” artificial în scripte situaţia băncii pentru a încasa bonusuri mari

Metodele folosite de bancherii de pe Wall Street isi fac loc, incet-incet sI in Europa. Dupa ce americanii au aflat cu stupoare ca Lehman Brothers facea “jonglerii' financiare prin care scotea active din balanta contabila a bancii pentru ca finantele sale sa arate mai bine, iata ca a venit sI randul unei banci la care nu v-ati fi asteptat: Erste Bank.

Banca austriaca, ce detine in Romania cel mai mare grup local – BCR – a evaluat “prea bine' impactul unor instrumente financiare pe care le detine. Erste Bank a socat investitorii in august cand anuntat ca trebuie sa reclasifice un portofoliu de CDS-uri (credit default swap – asigurari de neplata, nr) drept derivative sI nu garantii financiare.

Pe romaneste, a constatat ca trebuie sa isi revizuiasca anuntul privind profitul de pe 2010 de la 1,12 miliarde de euro anuntat oficial, la 987,9 milioane de euro. Ceea ce a enervat, fireste, investitorii.

Sefii bancii au dat inapoi o treime din bonusuri
Astfel, Andreas Treichl, directorul executiv al Erste Bank, a fost fortat sa dea inapoi o treime din bonusurile lor pentru 2010, alaturi de alti membri ai manangementului. Un purtator de cuvant al bancii a declarat ca executivii au returnat 1,9 milioane de euro din bonusurile totale de 5,6 milioane de euro acordate pentru 2010, confirmand astfel informatiile publicate de agentia Austria Press.

Erste a anuntat recent ca are nevoie de 750 milioane de euro pentru recapitalizare, dar ca va evita “cu orice cost' preluarea unui ajutor din partea statului. Spre comparatie, Autoritatea Bancara Europeana (EBA) anuntase ca are nevoie suplimentare de doar 59 de milioane de euro.

Erste a raportat recent o pierdere de 1,49 miliarde de euro din cauza rescrierii in minus a valorii unor active sI a unor plati suplimentare, scrie Business Week. Banca a luat in 2009 un ajutor de 1,2 miliarde de euro de la statul austriac sub forma de actiuni fara drept de vot, insa a anulat in 10 octombrie returnarea ajutorului. Tot atunci a anuntat sI pierderea.

Ancheta in Austria
Erste sI Treichl sunt anchetate in Austria pentru o posibila frauda la modul in care a inregistrat in contabilitate portofoliul sau de CDS-uri sI pentru ca anuntul reevaluarii in minus a activelor a venit la doar doua saptamani dupa ce estimase profit.

Creditele neperformante au urcat la finele lui septembrie la 8,2% de la 7,9% cu trei luni in urma, in principal din cauza situatiei din Romania sI Ungaria , scrie Business Week. Sursa citata mai mentioneaza ca 22% din creditele acordate in Romania (prin BCR-nr) inregistreaza intarzieri la plata.

Scandal cu SIF-urile
In luna septembrie banca a fost protagonista unui scandal in Romania, dupa ce SIF-urile au acuzat-o ca nu vrea sa listeze BCR, desi era stipulat in contractul de privatizare sI de o intelegere ulterioara.

Erste a ajuns la un acord cu patru SIF-uri pentru a prelua inca 24,12% din actiunile BCR pentru 435 milioane de euro. Anterior austriecii detineau 69,4% din titluri. O suta de milioane de euro vor fi platiti in actiuni iar restul in actiuni Erste. Singurul SIF cu care austriecii nu s-au inteles este SIF Moldova.

×
Subiecte în articol: bănci erste bank bcr andreas treichl