x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Semnal de la BNR: Puneți frână împrumuturilor

Semnal de la BNR: Puneți frână împrumuturilor

de Valentin Gros    |    03 Dec 2020   •   10:15
Semnal de la BNR: Puneți frână împrumuturilor

Banca Națională a României (BNR) a transmis instituțiilor de creditare o scrisoare prin care recomandă înăsprirea condițiilor de acordare a împrumuturilor. Motivul ține de prudență, explică oficialii instituției, chiar dacă pandemia de COVID-19 nu a produs efecte la fel de majore precum criza financiară mondială din 2008.

 

Clienții pot accesa la acest moment credite în valoare de până la 80% din veniturile obținute din dividende sau chirii. Aceasta este valoarea medie a plafoanelor practicate în piață, procentajele diferă de la bancă la bancă. Recomandarea BNR ar duce această medie la 60-70%.

„Banca Națională nu are intervenții imperative asupra plafoanelor de creditare, ci recomandări”, a precizat Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, pentru Jurnalul. În opinia acestuia, trebuie evitate fenomene precum cele provocate de criza financiară mondială care a izbucnit în 2008, chiar dacă acum, situația este mai puțin gravă decât atunci. La acea vreme, rata creditelor neperformante ajunsese în jur de 30%, de peste șapte ori mai mare decât cea din prezent. 

Vasilescu a subliniat importanța evoluției pieței imobiliare în raport cu sistemul bancar. „Înainte de 2008, și la noi, dar și în America, populația lua credite masiv, exista speranța că proprietatea va putea fi vândută la un preț mai mare decât cel la care a fost cumpărată. Criza i-a bosumflat pe cei care au gândit așa, a generat o reducere masivă a prețurilor, inclusiv la nivelul locuințelor care constituiau garanții pentru împrumuturi, ceea ce, de asemenea, a afectat creditarea”, a explicat oficialul băncii centrale.

La ora actuală nu asistăm la o prăbușire a pieței imobiliare. Totuși, „prudența este mama înțelepciunii și în același timp o cerință pe care BNR o are scrisă în lege”, a arătat Adrian Vasilescu.

 

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în octombrie 2020 cu 0,6% (0,4% în termeni reali) față de luna anterioară și cu 4,1% (1,8% în termeni reali) comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, până la 279,2 miliarde de lei.

 

4,06% a fost rata creditelor neperformante în septembrie 2020, în scădere de la 4,58% în septembrie 2019

×