x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Senat: Programul "Investeşte în tine", adoptat

Senat: Programul "Investeşte în tine", adoptat

17 Sep 2018   •   21:00
Senat: Programul "Investeşte în tine", adoptat

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de luni, OUG 50/2018 privind implementarea programului guvernamental "Investeşte în tine", prin care tinerii cu vârste între 16 şi 26 de ani, cuprinşi în sistemul de învăţământ sau care efectuează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educaţiei ori de Ministerul Muncii, pot lua credite cu dobândă zero de până la 40.000 de lei şi o suplimentare de 20.000 de lei. 

De acest program pot beneficia şi persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 şi 55 de ani care sunt în sistemul de învăţământ sau urmează cursuri de reconversie profesională. Ele pot lua un credit de 35.000 de lei şi o suplimentare de 20.000 de lei, dacă persoana respectivă este angajată sau se angajează în perioada derulării programului. 

Creditele sunt garantate de stat în proporţie de 80%. Beneficiarul garantează în proporţie de 20% creditul dacă este angajat, iar dacă nu este angajat trebuie însoţit de un codebitor, pentru diferenţa de 20%. 

Senatorul USR Adrian Wiener susţine că prin acest program vor creşte taxele pentru învăţământ. 

"Consecinţa netă va fi probabil o creştere masivă a taxelor pentru învăţământ, pentru că va fi disponibilă o cantitate de bani pe care universităţile ar putea-o absorbi prin intermediul acestor împrumuturi, va scădea contribuţia statului pentru educaţie, asta s-a întâmplat în Olanda, în Marea Britanie, peste tot unde a început să se aplice", a declarat Adrian Wiener, la dezbaterile din plenul Senatului. 

În schimb, social-democrata Lavinia Craioveanu a subliniat că proiectul vine în sprijinul tinerilor, dându-le "o şansă la educaţie". 

"Acest credit care este limitat de altfel la o sumă de 40.000 de lei nu cred că va determina o creştere a taxelor în universităţi", a spus Craioveanu. 

Senatorul liberal Florin Cîţu s-a declarat surprins de acest proiect, "având în vedere retorica Guvernului împotriva sistemului bancar". 

"Este un proiect care pare scris de sistemul bancar. De exemplu, este o perioadă de garanţie de cinci ani. Eu ţin minte că au existat dezbateri în Senat şi în Camera Deputaţilor despre faptul că băncile ne înşeală şi că garanţia îi face pe oameni să se împrumute mai mult decât ar putea", a afirmat Cîţu. 

Proiectul de aprobare a OUG 50/2018 privind implementarea programului guvernamental "Investeşte în tine" va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz. AGERPRES

×
Subiecte în articol: programul "Investeşte în tine",