x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Senatul a adoptat Legea offshore. Actul normativ va intra în dezbaterea Camerei Deputaților

Senatul a adoptat Legea offshore. Actul normativ va intra în dezbaterea Camerei Deputaților

11 Mai 2022   •   14:50
Senatul a adoptat Legea offshore. Actul normativ va intra în dezbaterea Camerei Deputaților
Sursa foto: Lucian Alecu

Legea offshore a fost adoptată de Senat. Proiectul va debloca exploatarea gazelor din Marea Neagră. „Un vot pentru independența energetică a României”, a spus după vot liderul senatorilor PNL.

Decizia a fost luată cu 91 voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.

„A trebuit să vină PSD din nou la guvernare pentru ca această lege să fie în dezbatere și să fie... împreună cu cei din actuala coaliție de guvernare. Ne uităm la inițiatori și vedem că liderii sunt toți prezenți acolo, împreună cu ministrului Energiei, ceea ce dă o garanție că această lege e bună pentru cetățenii României. E necesar să fie adoptată azi pentru avem un război în preajma României, avem nevoie de gaze. Înseamnă un miliard de metri cubi pe an”, spunea, în timpul dezbaterilor, Radu Oprea (PSD).

El precizează că banii încasați în urma aplicării Legii offshore vor merge la comunitățile locale.

„Importanța aceste legi vine prin faptul că va debloca exploatarea gazelor din Marea Neagră. Trăim într-un context geopolitic destul de complicat, iar companiile trebuie să aibă garantată stabilitatera și predictibilitatea. Această lege a încercat să rezolve această problemă. Statul român face un pas important în stabilitatea energetică. Putem deveni, în scurt timp, un jucător important pe piața energetică în Europa”, a spus și Sorin Ioan Bumb (PNL)

Senatorii USR au anunțat că vor vota acest proiect de lege „pentru că este un proiect necesar”.

„Eu sunt un om calm și răbdător, dar de data asta sunt pe punctul de a-mi ieși din fire, pentru că nu am văzut o mai mare ipocrizie, o mai mare ticăloșie poleită cu aparența celor mai bune intenții. Sunteți pe cale să votați o lege a trădării naționale și ne spuneți că e bine pentru noi, crezând că noi suntem niște proști. Nu suntem proști, știm exact ce faceți”, a spus și Claudiu Târziu (AUR).

Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, principalele modificări la legea offshore sunt deblocarea investiţiilor din Marea Neagră şi accelerarea investiţiilor în onshore-ul de adâncime, asigurarea securității în aprovizionare a ţării, în caz de criză energetică, iar România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.

Senatul a fost prima cameră sesizată. Forul decizional este Camera Deputaților.

×
Subiecte în articol: legea offshore