x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şi UE se împrumută pe piaţa de capital

Şi UE se împrumută pe piaţa de capital

de Daniela Ivan    |    16 Mar 2011   •   18:18

Uniunea Europeană vrea să lanseze obligaţiuni pentru a finanţa împrumuturi acordate împreună cu FMI României şi altor state. Obligaţiunileîn euro vor fi lansateîn viitorul apropiat şi vor fi scadente în aprilie 2018, au anunţat băncile care intermediază emisiunea, între care Barclays Capital, BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch şi UniCredit, transmite Reuters.

Obligaţiunile sunt emise în cadrul Mecanismului European pentru Stabilitate Financiară, o facilitate de 60 de miliarde de euro, destinată sprijinirii statelor cu probleme ale balanţei de plăţi şi care foloseşte drept garanţie bugetul anual al UE, de aproximativ 130 de miliarde de euro.

Mecanismul este folosit şi pentru acordarea de asistenţă în privinţa balanţei de plăţi unor state membre, ca România, Ungaria sau Letonia, care primesc ajutor prin acorduri de împrumut cu FMI şi UE.

O parte a sumei atrase va fi folosită pentru acordarea de asistenţă statelor cu probleme ale balanţei de plăţi, au afirmat băncile implicate.

Mecanismul pentru stabilitate financiară, garantat în ultimă instanţă de toate cele 27 de state membre UE, are rating maxim “AAA” din partea marilor agenţii de evaluare financiară.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. Ditre aceşti bani, UE contribuie cu cinci miliarde de euro, din care a virat deja 3,65 miliarde de euro. Ultima tranşăîn valoare de 1,35 miliarde de euro ar trebui să ajungă la Bucureşti la sfârşitul lunii martie, cel târziu începutul lunii aprile.

×