x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Siderurgie: Piaţa de oţel a scăzut cu 65%

Siderurgie: Piaţa de oţel a scăzut cu 65%

de Daniela Ivan    |    27 Iul 2009   •   00:00

Piaţa produselor siderurgice a scăzut cu până la 65%, cu toate că preţurile sunt la minimul ultimilor nouă ani.

"Producţia internă de oţel brut s-a redus cu aproape 60% faţă de perioada similară a anului 2008, cele mai puternice involuţii înregistrându-se la produsele plate, ca o consecinţă a rezultatelor mai puţin bune de la ArcelorMittal Galaţi. Produsul-ve­detă al anului trecut, oţelul beton, a scăzut ca producţie de la 509.200 de tone în semestrul I din 2008 la numai 260.000 de tone estimat în aceeaşi pe­ri­oa­dă din 2009", a declarat Petru Todoran, directorul executiv al Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET).

El a mai adăugat că, pe baza im­por­turilor din primele patru luni şi a unei evoluţii favorabile a pieţei în lunile mai şi iunie, consumul de produse siderurgice a scăzut în primul semestru cu 30%-65%, pe diferite categorii de produse, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De exemplu, vân­ză­rile de oţel beton şi la sârmă laminată la cald au scăzut cu 44%, la 523.250 de tone, ale profilelor din oţel cu aproape 30%, la 145.900 de tone, iar cele de ţevi şi conducte din oţel cu 50%, la 132.000 de tone.

În acelaşi timp ce producţia internă de oţel scade, importurile cresc. "Dacă exporturile de produse româneşti de toate felurile sunt în scădere, importurile de produse siderurgice finite vor fi mulţi ani de acum încolo în creştere, deci siderurgia va deveni o ramură puternic consumatoare de valută şi nu producătoare de valută, cum a fost până acum", a adăugat Todoran.

×
Subiecte în articol: economic