Ministerul Economiei si Comertului isi va revizui strategia privind sectorul siderurgic, astfel incat sa se determine mai precis felul in care, in urma restructurarii, cele 31 de unitati vor deveni viabile.
"In masura in care, pentru atingerea viabilitatii, sunt necesare fonduri, acestea vor putea fi solicitate pe filiera ajutoarelor de stat, in conformitate cu practicile europene", a declarat marti Georgeta Molosaga, secretar de stat la MEC, precizand ca decisiv in aceasta privinta este acordul Consiliului Concurentei.MILIARDE VECHI. Ajutoare in valoare de 1,33 miliarde de dolari au fost deja consumate intre anii 1993 si 2002. Cel mai mare consumator de fonduri bugetare a fost combinatul Sidex Galati, cu un total de 1,04 miliarde dolari (intre 1994 si 2002), la care s-au adaugat peste 925 milioane dolari prin contractul de privatizare semnat cu grupul LNM. Cea mai mare parte a ajutoarelor acordate in sector a constat in stergerea datoriilor si a penalitatilor catre buget. De asemenea, somerii din cele sapte mari combinate siderugice au beneficiat de plati compensatorii. Numarul angajatilor, deja injumatatit in prezent, pana la 39.910, va scadea cu inca 11.000 pana in anul 2010.
MILIARDE NOI. Strategia revizuita va pleca de la maximul, inca in vigoare, al ajutoarelor de stat pentru industria siderurgica, de 2,39 miliarde de dolari, din care 1,069 miliarde de dolari pentru perioada 2003-2010. Deocamdata, Siderurgica Hunedoara, care face parte tot din grupul LNM, este pe primul loc in topul beneficiarilor, cu 492,3 milioane dolari, din care mai mult de jumatate sunt datorii bugetare de sters. Pe locul al doilea se afla Ispat Sidex Galati, ale carui obligatii la stat vor fi diminuate cu 189 milioane dolari. (Adrian N. Ionescu)
Citește pe Antena3.ro