BUSINESS
In trei ani de la privatizare, pierderea de 294 milioane de dolari (din 2001) de la Sidex s-a transformat intr-un profit de peste 114 milioane de dolari (estimat pentru 2004).
ADRIAN MIHAI
CAP LIMPEDE. Dupa succesul din Kazahstan, Narendra Chaudhary (centru) conduce operatiunile grupului in Romania |
Diferenta poate fi explicata si prin schimbarea radicala a abordarii afacerilor. Daca inainte de privatizare 90% din cifra de afaceri era reprezentata de barter, acum acest procedeu comercial a fost eliminat complet. O alta cheie a afacerii este renuntarea la intermediari. "S-au creat relatii de afaceri directe cu toti marii consumatori de otel din Romania, in timp ce, la nivel international, compania a beneficiat de reteaua Grupului" afirma managerii Ispat Sidex.
INVESTITII. "In aceasta etapa, principalul nostru obiectiv este sa asiguram faptul ca rentabilizarea combinatului este sustenabila", a declarat Narendra Chaudhary, director general al Ispat Sidex. Cifra de afaceri estimata pentru 2004 este de 1,28 miliarde de dolari, in crestere cu 64% fata de anul precedent. In cifre, Ispat Sidex inseamna 3% din PIB si 5% din exportul romanesc si reprezinta cea mai mare companie privata din Romania. Managerii au urmarit reducerea costurilor, in special a celor de energie.
RESURSE UMANE. Personalul a fost si el diminuat cu 8.500 de salariati, de la 27.500 cat numara la momentul privatizarii, prin programe de disponibilizari voluntare si prin pensionare la implinirea conditiilor legale. 6.000 dintre angajatii ramasi au trecut printr-un program de pregatire profesionala, cel mai mare din istoria recenta a companiei, dupa cum spun reprezentantii firmei. La investitia in resurse umane se mai adauga 210 milioane de dolari cheltuiti in 2003 si 2004 pentru programe tehnologice si de protectie a mediului.
RENTABILIZARE. "Vom continua dezvoltarea modernizand procesele tehnologice, pentru a realiza produse cu valoare adaugata superioara, a reduce costurile, pentru a implementa proceduri de lucru optime si pentru a imbunatati conditiile de munca", afirma Chaudhary. Subsidiarele Ispat Sidex vor obtine in acest an o cifra de afaceri de aproape 250 de milioane de dolari, iar pentru 2005 aceasta suma se va dubla, apreciaza managerii companiei. "Companiile subsidiare achizitionate de LNM in Romania - Ispat Tepro Iasi, Ispat Petrotub Roman si Ispat Siderurgica Hunedoara - sunt, la randul lor, in curs de rentabilizare", declara directorul general. La Ispat Tepro, imediat dupa privatizare, principalele obiective au fost reluarea activitatii si recastigarea pietelor. Cota de piata a crescut la intern de la 17% in 2003 la 60%. O prima transa de investitii de 3,5 milioane de dolari a fost deja efectuata. La Petrotub investitiile s-au ridicat la aproximativ 4 milioane de dolari. Se estimeaza ca Ispat Petrotub va deveni profitabila in trimestrul patru al anului curent. In primele trei trimestre, Siderurgica a inregistrat venituri totale de circa 141 milioane de dolari si un profit de 4,2 milioane de dolari.Citește pe Antena3.ro