x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sindicaliştii acuză Mechel că vinde produsele prin firme-parazit

Sindicaliştii acuză Mechel că vinde produsele prin firme-parazit

de Daniel Ionaşcu    |    20 Mar 2012   •   14:57
Sindicaliştii acuză Mechel că vinde produsele prin firme-parazit

Conglomeratul rus Mechel, controlat de oligarhul Igor Ziuzin, face profit prin plasarea de firme intermediare prin care se vand produsele combinatului de la Campia Turzii in vreme ce materiile prime sunt achizitionate la preturi fixate de grup, acuza sindicalistii.

Acestia au contestat rezultatele financiare pe 2011 ale Mechel Romania, sustinand ca acestea ar fi fost viciate atat de pretul fixat al marfurilor, cat si de vanzarea productiei prin intermediul Mechel Service, care are acelasi actionariat.

Potrivit unei scrisori deschise trimise autoritatilor guvernamentale si remisa presei, Mechel nu a respectat angajamentele facute la preluarea unitatii.

Privatizarea, un esec

"Prezentata ca un mare succes al guvernului din 2003, privatizarea s-a dovedit a fi un mare esec, atat pentru angajati, cat si pentru locuitorii municipiului. Promisiunile actionariatului majoritar rus s-au dovedit a fi doar baloane de sapun si s-au inchis otelariile, trei laminoare, doua tragatorii, iar numarul de personal a ajuns de la 5.600 la 1.900, incalcand atat angajamentele luate fata de AVAS, cat si strategia de restructurare a siderurgiei romanesti convenita cu UE. Daca ne referim la investitiile facute, si s-au facut cateva, au fost facute din banii produsi la Campia Turzii din credite si vanzarile uriase de fier vechi rezultat in urma taierilor din dezmembrari chiar si a utilajelor functionale, casate si trimise la fier vechi", se arata in scrisoare.

Reprezentantii Sindicatului Mechel Campia Turzii spun ca in momentul privatizarii actionariatul majoritar rus a promis pastrarea celor 5.600 de locuri de munca, imbunatatirea conditiilor de munca, cresterea salariilor.

Ajutor de stat de 70 de milioane de euro

Sindicalistii spun ca, in 2003, concernul rus Mechel a platit 27 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de actiuni de la combinatul din Campia Turzii, iar statul roman a sters, cu ocazia privatizarii, toate datoriile care se ridicau la 70 de milioane de euro. Conducerea sindicatului spera sa aiba o intalnire la Campia Turzii cu miliardarul Igor Ziuzin, in perioada urmatoare.

×