x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sindicaliştii: “Se încearcă falimentarea agriculturii româneşti”

Sindicaliştii: “Se încearcă falimentarea agriculturii româneşti”

de Irina Crudu    |    23 Mar 2010   •   00:00

Majoritatea revendicărilor celor aproape 200 de agricultori care au pichetat astăzi sediul Ministerului Agriculturii nu vor avea rezolvare. “Concret, nu sunt bani!”, a declarat Adrian Rădulescu, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii. În urma acestui anunţ, peste 10.000 de agricultori, “înarmaţi” cu maşini agricole şi animale, vor picheta capitala, în luna mai.

Agricultorii, membri ai Federaţiei Sindicale Agrostar, au ridicat bannere cu "Salvaţi agricultura României", "Eu nu plec în Italia" şi "Eu vreau să fiu fermier în România", şi au scandat "Demisia!", "Hoţii!" şi "Noi vă dăm să mâncaţi, voi pe noi nu ne-ascultaţi!". Protestatarii au cerut plata subvenţiilor pe 2009, menţinerea lor şi în acest an, reducerea cu 50% a preţului motorinei pentru agricultură, la pompă şi reducerea TVA pentru produsele agricole la 5%.

Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat, în urma întâlnirii cu reprezentanţii Agrostar, că majoritatea revendicărilor acestora nu pot fi rezolvate, din lipsă de fonduri. Se va acorda însă subvenţie la motorină. Ministerul Agriculturii a trimis Finanţelor un proiect de hotărâre prin care acciza la acest tip de carburanţi va fi redusă cu 1,16 lei pe litru.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că plata subvenţiilor pe 2009 va fi finalizată luna următoare. Până în prezent, Ministerul a plătit 72,5% din totalul datoriei de 1,674 miliarde de lei către agricultori. Cele 461 milioane de lei restante sunt prevăzute a fi plătite la începutul lunii aprilie.

De exemplu, un crescător de bovine ar fi trebuit să primească 571 de lei/ cap, din care a primit 200 de lei în 2009, 160 în acest an, urmând astfel cu un rest de plată de 211 lei, au explicat reprezentanţii Ministerului.

"Până în luna aprilie vom plăti restanţele către 850.000-900.000 de fermieri şi sperăm să finalizăm toate plăţile până la sfărşitul lunii iunie", a afirmat Rădulescu. Acesta a ieşit de la întâlnirea cu sindicaliştii cu două sticle de vin falsificat, oferite de către agricultori. "Ni le-au dat ca să ne otrăvim cu ele. Ei ne-au spus, şi au spus bine, că 50% din producţia de vin din România este formată din otrăvuri", a precizat Rădulescu.


ORI DISPARE AGRICULTURA, ORI DISPARE GUVERNUL ROMÂNIEI

Ştefan Niculae, preşedintele Agrostar, a declarat la finalul întâlnirii că structura Guvernului cu care a discutat astăzi este "legată de mâini şi de picioare şi impotentă" să rezolve problemele agricultorilor. "Se încearcă o falimentare a agriculturii româneşti. Le transmit agricultorilor că în luna mai îi aştept în stradă. Dacă guvernanţii doresc să aibă drumuri blocate în România, să nu dea banii pentru agricultură. Ori dispare agricultura, ori dispare Guvernul României. Va fi una dintre cele mai mari manifestări ale agricultorilor", a declarat Niculae.

CE SPUN FERMIERII
"Agricultura este un lucru de interes naţional. O problemă apăsătoare de-a mea este sprijinirea crescătorilor de bovine pentru a-şi lua subvenţia de anul trecut şi preţul la lapte. Procesatorii plătesc preţuri infime. Aşa că laptele a ajuns să coste un leu pe litru, chiar 0,7 bani. Ne bagă în faliment! Crescătorii de bovine din judeţul Dolj sunt deja stupefiaţi. În agricultură este la fel ca în orice alt business. Nu merge, dai faliment! Agricultura nu este sprijinită în România. Motorina nu este încă subvenţionată. A ajuns costul de producţie să fie mai mare decât valoarea laptelui. E o descurajare din partea Ministerului. Am ajuns să importăm lapte din Ungaria. În Germania, Oldanda, sunt foarte puternice asociaţiile, statul le-a încurajat", a declarat inginerul zootehnist Duţă, din judeţul Dolj.

"Susţin subvenţia pentru reducerea accizei la motorină, la fel ca în toate ţările Uniunii Europene. Din cauza lipsei de motorină nu am ieşit în câmp să realizăm lucrările de primăvară. Am 120 de hectare şi nu-mi permit să achiziţionez singur motorina necesară. Ministerul vrea să cumpărăm cu banii noştri motorină la preţ întreg - 4,4 lei pe litru. Ar trebui să plătesc 120 milioane lei vechi numai pentru motorină, fără îngrăşăminte şi seminţe.
Riscăm să nu semănăm. Rezerva de apă în sol rezistă, recolta pentru anul ăsta ar putea fi una bună, însă dacă nu semănăm nu vom avea recoltă. Eu am pe cele 120 de hectare cultură de grâu, orzoaică, floarea soarelui şi porumb, dar dacă nu primesc subvenţii le voi lăsa părăsite. La ora actuală deţin 50 de tone de grâu în stoc şi nu pot să-l vând pentru preţul de 0,4 lei kg de grâu. E posibil aşa ceva? Preţuri derizorii", a declarat Crăciun Tudor, inginer agronom, judeţul Teleorman.

"Am venit aici pentru a ni se oferi şi nouă nişte ajutoare. A venit vara peste noi. Avem răsaduri mari pe care să plantăm. Pentru plantarea de legume, căci cu asta mă ocup, ar trebui să scot minim 20 de milioane numai pentru folii. Sunt pensionar, am peste 70 de ani, de unde să fac rost de banii ăştia?", a declarat Stoian Nicolae, din Dobreni, judeţul Giurgiu.

„E jale! Majoritatea celor care lucrează în agricultură au peste 60 de ani. Sunt mii de hectare în paragină. Cine să se ducă să le lucreze? Anul trecut am plantat grâu. M-a costat mai mult decât am luat pe ele. La fel şi la plante. Te chinui din decembrie până în iunie şi nu reuşeşti nici să-ţi iei banii investiţi. Nu mai avem nici Insitute de Cercetări. Am ajuns să cumpărăm seminţe din Bulgaria", a declarat Voicu Ştefan, din judeţul Giurgiu.

×
Subiecte în articol: redactie