x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ​Sindicatele din Finanțe se pregătesc de grevă generală. Decizia oficială se ia pe 5 septembrie 2023

​Sindicatele din Finanțe se pregătesc de grevă generală. Decizia oficială se ia pe 5 septembrie 2023

de Redacția Jurnalul    |    04 Sep 2023   •   13:45
​Sindicatele din Finanțe se pregătesc de grevă generală. Decizia oficială se ia pe 5 septembrie 2023

Sindicatele din ANAF și Ministerul Finanțelor se pregătesc de grevă generală. Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală "Solidaritatea" a convocat, marți 5 septembrie, Consiliul Național, organul de conducere colectiv care poate decide declanșarea grevei generale la nivel national, ca reacție la faptul că, după 10 zile de proteste, Guvernul nu a pus în aplicare angajamentele asumate de ministrul finanțelor prin Procesul verbal încheiat cu organizațiile sindicale în data de 11 august 2023.

Biroul Executiv a solicitat o întâlnire cu primul ministru al României, informându-l concomitent despre riscul escaladării conflictului, cu repercusiuni asupra bunei funcționări a instituțiilor statului.

Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe are semnăturile pentru susținerea grevei generale de la 75% dintre colegi, care consideră că perioada discuțiilor, negocierilor și așteptărilor de soluționare amiabilă a luat sfârșit.

În toate aceste ultime 2 săptămâni de proteste spontane, colegii noștri s-au comportat corect față de contribuabili și și-au respectat atribuțiile de serviciu în ceea ce privește colectarea veniturilor la bugetul statului, depășind planul de încasări stabilit.

Singurele dorințe ale colegilor noștri se referă la respectarea angajamentelor asumate de către Guvern, respectiv acordarea importanței cuvenite acestui sistem strategic, de siguranță națională, care desfășoară activitatea de colectare și administrare a veniturilor, combaterea fraudei, evaziunii fiscale și contrabandei.

Ordonanța pregătită de guvern, care îi nemulțumește, conține prevederi referitoare la:

  • Plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei
  • Indemnizația de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
  • Voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
  • Anularea posturilor vacante
  • Desființarea biroului și funcției de șef birou
  • Normative personal: 10 funcții de execuție pentru serviciu, 20 funcții de execuție pentru direcție, 40 funcții de execuție pentru direcție generală.
  • Sindicaliştii solicită egalizarea salariilor la nivel maxim în plată şi introducerea în legea salarizării a familiei ocupaţionale finanţe, cu o grilă de salarizare corespunzătoare.

×