x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sindicatele Hidro explică salariile "nesimţite"

Sindicatele Hidro explică salariile "nesimţite"

de Daniel Ionaşcu    |    29 Aug 2012   •   19:45
Sindicatele Hidro explică salariile "nesimţite"

Un numar de 42 de angajati ai Hidroelectrica au murit in ultimii trei ani, dovada a conditiilor grele de lucru din companie, potrivit unor statistici prezentate de Hidrosind, cel mai mare sindicat al salariatilor de la societatea de stat.

Riscurile la care se supun angajatii constituie unul dintre motivele pentru care acestia au mai multe sporuri, beneficii si indemnizatii. De asemenea, 37% din cei 5.243 salariati sufera de hipertensiune, alti 12% de cardiopatii cronice si alti 24% de boli ale ochilor sau urechilor. "Si nu din cauza ca se distreaza prin discoteci, ci din cauza «conditiilor» de munca: zgomot, vibratii, camp electromagnetic, iluminat artificial, umiditate, curenti de aer, temperaturi scazute", se precizeaza intr-un comunicat al Hidrosind.

"Manipulare si dezinformare"
Salariatii Hidroelectrica il acuza pe Remus Borza, administratorul judiciar al insolventei declansate de companie, de "manipulare si dezinformare". Borza a anuntat in urma cu doua saptamani ca salariul mediu al Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar angajatii au 70 de sporuri, prime si beneficii. De asemenea, Borza a identificat contractul colectiv de munca la nivel de companie drept una dintre cauzele care au dus Hidroelectrica in insolventa. "Cele 438 milioane de lei cheltuieli cu personalul reprezinta 14% din totalul cheltuielilor de exploatare ale Hidroelectrica. Din acestia 97 de milioane de lei reprezinta contributii la bugetul de stat din partea angajatorului. Alte aproximativ 95 de milioane de lei mai sunt platite de angajati catre statul roman, respectiv impozit, asigurari sociale si asigurari de sanatate. De asemenea, 23,9 milioane lei sunt alte cheltuieli, in principal cele cu formarea profesionala. Nu luam noi in buzunar banii pentru formare profesionala, stim cu totii cum se fac aceste contracte", a declarat Nicolae Aurariu, secretarul general al Hidrosind. In final, salariul mediu brut pe angajat este de 5.038 lei, adica 1.170 euro. Asta inseammna 3.527 lei salariu net, adica 820 euro.

Cine minte?
Reprezentantii sindicatului au precizat ca salariul lunar real al soferului despre care administratorul judiciar, Remus Borza, a anuntat ca are un venit lunar de 9.900 lei insumeaza, de fapt, 2.766 lei. "Cei 9.900 lei reprezinta un salariu, banii pentru cele 28 de zile de concediu si tichete-cadou, venituri dupa primirea carora angajatul nu va mai lua salariu doua luni", a afirmat Decebal Sulea, presedintele Hidrosind. "Nenorocirea e ca noi avem salarii decente si altii nu si asta nu e normal", a completat el. Potrivit acestuia, contractul colectiv de munca este legal, e in acord cu Codul Muncii si este bazat pe contractul la nivel de ramura, aceleasi drepturi fiind primite de toti cei din sectoarele energie, petrol si gaze.

In privinta sporurilor, acestia spun ca cele 70 de beneficii identificate nu sunt niciodata toate acordate simultan angajatilor, iar unele prime nu s-au dat niciodata. Salariatii au aratat ca in 2011 au lucrat 63.767 ore suplimentare la nivelul celor 10 sucursale, insa compania nu a platit nimic. De asemenea, in 2010, cand Hidroelectrica a realizat un profit net de 292 milioane de lei, participarea salariatilor la profit a fost zero, chiar daca legea le dadea dreptul. "Nici macar nu am ajuns sa o discutam", a declarat Nicolae Aurariu, secretarul general al sindicatului. Si alte companii folosesc aceasta parghie pentru motivarea si fidelizarea angajatilor, cum ar fi BRD. In alte cazuri, se ajunge in instanta, ca in cazul Romgaz, unde salariatii au dat in judecata compania pentru drepturile lor, sau Petrom, unde o parte din salariati au castigat in justitie. Aceeasi problema si in cazul transportului la locul de munca: se aplica doar personalului din exploatare si asta pentru ca "nu exista transport in comun la centrala din varf de munte".

Bani de proteze si asigurare
"Am fost revoltat dupa ce administratorul a pus problema asigurarii voluntare de sanatate. Este vorba de costul protezelor si a dispozitivelor medicale pentru angajatii cu accidente de munca. Ar fi foarte bine ca un asigurator privat sa le plateasca, dar nu ar fi corect sa luam muncitorilor minimul ajutor. Din 2008 pana acum nu s-a gasit o companie de asigurari cu care sa fie incheiat un contract specific Hidroelectrica, cu bolile, afectiunile si riscurile aferente", a mai spus el. Legat tot de acest subiect, anul trecut s-au acordat doar 10.925 lei drept compensatii pentru incapacitatea temporara de munca, ceea ce inseamna o medie de doi lei pe angajat.

Printr-un exercitiu de reducere la absurd, sindicalistii spun ca daca administratorul judiciar ar concedia toti angajatii Hidroelectrica si toate centralele, statiile, barajele si digurile ar fi automatizate, atunci singura economie ce s-ar face ar fi de 50 de lei anual pentru o familie formata din trei persoane sau de 4 lei pe luna.

×