x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sistemul bancar al Uniunii Europene este "solid"

Sistemul bancar al Uniunii Europene este "solid"

de Redacția Jurnalul    |    29 Iul 2023   •   08:40
Sistemul bancar al Uniunii Europene este "solid"
Sursa foto: Hepta

Sistemul bancar al Uniunii Europene este "solid", doar trei dintre cele mai mari 70 de bănci europene având nevoie de majorarea capitalului în scenariul cel mai grav, anunţă Autoritatea Bancară Europeană, la peste un deceniu de la criza financiară, potrivit Financial Times.

Cel mai nou raport al Autorităţii Bancare Europene (EBA), prezentat după efectuarea testelor de rezistenţă privind condiţii severe de criză, relevă că cele mai mari 70 de bănci din spaţiul Uniunii Europene ar pierde în total 500 de miliarde de euro pe o perioadă de trei ani, într-un scenariu de risc. Aceste pierderi, generate de o combinaţie de factori care ar afecta activităţile economice, angajările şi preţurile proprietăţilor imobiliare într-un mediu de inflaţie mare şi dobânzi de referinţă ridicate, ar împinge doar trei bănci sub nivelurile minime de capital.

Cel puţin 37 de bănci s-ar confrunta cu restricţii privind plăţile către acţionari până în 2025, dacă ar fi afectate de cele mai severe turbulenţe imaginate în test. Turbulenţele includ o scădere a PIB-ului Uniunii Europene de 6% în trei ani, o creştere a şomajului cu 5,7%, inflaţie persistentă şi prăbuşirea pieţei imobiliare.

Conform rezultatelor testelor, cele 70 de bănci ar trece de la un profit anual cumulat de 128 de miliarde de euro în 2022, la piederi de 139 de miliarde de euro în următorul an, dar ar reveni la profit în următorii doi ani.

"Ca principiu general, rezultatele arată că sistemul bancar din Uniunea Europeană este solid", a declarat, potrivit cotidianului Financial Times, Jose Manuel Campa, preşedintele Autorităţii Bancare Europene, subliniind că rezultatele oferă "asigurări", deşi se bazează "pe un singur scenariu, dintre multele scenarii care pot apărea".

Jose Manuel Campa a subliniat că sistemul bancar european beneficiază de "un volum mare de lichidităţi". Testele au arătat că cele mai mari 70 de bănci europene au pierderi neconştientizate de doar 75 de miliarde de euro în materie de obligaţiuni, un cuantum considerat "relativ gestionabil" de către Jose Manuel Campa.

"Băncile europene au demonstrat că sunt reziliente la evenimente reale, de la pandemie, la războiul din Ucraina şi la recentele probleme ale sistemului bancar regional din SUA. Rezultatele din 2023 oferă o oportunitate de a reflecta la rezultatele testului de rezistenţă şi semnalează pregătirea băncilor europene", afirmă Wim Mijs, directorul grupului de lobby Federaţia Bancară Europeană (EBF).

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bănci uniunea europeana capital