x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sistemul fiscal te împinge la evaziune

Sistemul fiscal te împinge la evaziune

de Daniela Ivan    |    22 Feb 2012   •   21:00
Sistemul fiscal te împinge la evaziune

Evaziunea fiscala impiedica dezvoltarea bursei din Bucuresti, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta a apreciat ca sistemul fiscal romanesc este astfel conceput, incat sa forteze managerii sa faca evaziune fiscala.

'Transparenta este iarasi o problema, o chestiune culturala. Vii la bursa, cam spui ce ai in ograda. Multi se feresc. «Lasa ma, ca stiu eu cum e», spun antreprenorii. E adevarat ca, daca vom continua cu un sistem fiscal care te impovareaza, iti scoate ochii din cap si-ti da o singura sansa, sa faci evaziune fiscala, nu putem spera la dezvoltarea bursei din Romania', a spus Isarescu.

El a mai adaugat ca s-au facut pasi in directia buna, a simplificarii si stabilitatii sistemului fiscal, dar inca insuficienti, iar o imbunatatire a acestuia ar putea crea un cerc virtuos, care ar ajuta pietele, inclusiv piata de capital.
'Iar ma vor cita jurnalistii ca m-am luat de sistemul fiscal, se mai enerveaza si ministrul Finantelor... noroc ca e tanar (ministrul Fi­nantelor, Bogdan Dragoi – n.r.) si n-are curaj sa-mi zica: «Bai, iar te bagi in ograda mea».... Dar chiar e vorba de crearea unui cerc virtuos', a continuat Isarescu.

Pasi mici pentru dezvoltarea pietei de capital
Nici un guvern sau ministru nu poate recastiga singur increderea investitorilor, la fel cum nu este pertinenta ideea unei schimbari totale, a unei noi revolutii, solutia fiind pasii mici si consecventa, afirma guvernatorul BNR.

'Iesirea publica repetata are rolul ei de a consolida o retea de incredere si comunicare in societatea romaneasca. Nu apare dintr-o data. (...) A castiga increderea investitorului este o treaba grea. Castigarea increderii investitorilor straini nu poate s-o faca doar un guvern, un ministru, poate sa se numeasca el oricum. Aceastea sunt mituri, bineinteles le promovam, nu le promovam.... Recastigarea increderii investitorilor se poate face prin acesti pasi mici pe care si bursa, alaturi de alte institutii ale statului, ii va face', a spus Isarescu. Guvernatorul a mai precizat ca vanzare pachetelor minoritare ale statului la unele dintre marile companii va ajuta bursa sa se dezvolte.

Investitorul, un animal foarte sperios
Investitorul este un 'animal foarte sperios', iar pentru a-i castiga increderea trebuie facute eforturi mari, a mai declarat guvernatorul Mugur Isarescu. 'Maniera in care, doar in cativa ani, s-a iesit din recesiune si s-a mers pe crestere economica a fost pe nesimtite. Aceasta legare a maionezei se face prin perseverenta. Investitorul este un animal foarte sperios. A-i castiga increderea e o treaba foarte grea, pe care nu o poate face numai un Guvern sau un ministru. Eu cred ca bursa poate atrage investitorii straini. Bursa poate deveni un partener pentru finantare (...) Voi scoate si eu vinaria mea la bursa, pentru a-mi gasi un partener de finantare', a afirmat Isarescu. Acesta a mai spus ca atat echilibrul, cat si increderea unui investitor sunt foarte importante.

×