x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Situație DRAMATICĂ în Republica Moldova. Factura la energie se va ridica la peste un miliard de euro în această iarnă

Situație DRAMATICĂ în Republica Moldova. Factura la energie se va ridica la peste un miliard de euro în această iarnă

12 Noi 2022   •   20:45
Situație DRAMATICĂ  în Republica Moldova. Factura la energie se va ridica la peste un miliard de euro în această iarnă
Sursa foto: Nicu Popescu/Facebook

Republica Moldova are nevoie de circa 1,1 miliarde de euro pentru aprovizionarea cu energie în această iarnă, potrivit șefului diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, scrie AFP.

"Situaţia noastră este foarte, foarte dificilă.Ţara noastră este ameninţată militar, dar şi pe plan energetic şi economic. Situaţia se va complica şi mai mult în această iarnă, dar vom continua să o gestionăm", a spus acesta în marja Forumului pentru Pace de la Paris, precizând că autoritățile de la Chișinău caută surse de aprovizionare alternative.

Conflictul din Ucraina a pus R.Moldova într-o situație dificilă, aceasta fiind puternic dependentă de livrările ede gaze rusești. Întrucât conducere pro-occidentală a țării nemulțumește Moscova, prețurile cerute de Gazprom sunt mari iar autoritățile moldovene nu au bani să le plătească, astfel încât importurile au scăzut. Totodată, Ucraina nu-i mai furnizează electricitate din cauza loviturilor forțelor ruse asupra infrastructurii. 

Cele 1,1 miliarde  de euro ar fi suficiente pentru a acoperi necesarul de energie al țării până în luna aprilie 2023. 

Autoritățile de la Chișinău au strâns 600 de miliarde de euro în urma unor reuniuni ale donatorilor internaționali desfășurate în aprilie și iunie 2022. 

 

 

×
Subiecte în articol: republica moldova iarna gaze