x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Situație economică dramatică în Turcia. Inflația a explodat. Lira se depreciază. Acțiunile companiilor se prăbușesc

Situație economică dramatică în Turcia. Inflația a explodat. Lira se depreciază. Acțiunile companiilor se prăbușesc

de Redacția Jurnalul    |    06 Feb 2023   •   13:15
Situație economică dramatică în Turcia.  Inflația a explodat. Lira se depreciază. Acțiunile companiilor se prăbușesc
Sursa foto: Hepta

Inflația în Turcia a explodat în ianuarie 2023, lira turceasă continuă să se depecireze, ajungând, luni, la un minim istoric. Totodată, acțiunile societăților turcești sunt în declin puternic, arată Reuters.

Motivele declinului economic sunt cutremurul din centrul țării, inflației uriașe, riscurilor geopolitice și a aprecierii dolarului. 

"Evenimentele tragice din sudul Turciei, care a fost lovit de un cutremur puternic, reprezintă o sursă suplimentară de incertitudine înaintea unor alegeri cruciale, care cel mai probabil vor fi organizate în luna mai", explică Piotr Matys, analist la In Touch Capital Markets.

Astfel că lira turcească a ajuns la o paritate de 18,84 lire/dolar. Indicele bursier a scăzut cu 4,6% iar cotațiile principalelor bănci s-au redus cu 5%. 

Cutremurul a avut magnitudinea de 7,8 grade Richter, resimțit în centrul Turciei și nord-vestul SIriei, provocând moartea a 500 de persoane iar alte câteva mii au fost rănite. 
Bursa de la Istanbul și-a suspendat tranzacțiile cu acțiunile companiilor aflate în zona seismului. 

Turcia mai aste afectată de războiul din Ucraina, care a provocat sancțiuni din partea occidentului față de Rusia, riveran la Marrea Neagră cu Turcia și cu care Ankara are relații apropiate. Totodată, Turcia este presată de SUA să nu mai exporte în Rusia chimicale, microcipuri și alte produse, la care se adaugă opoziția Ankarei față de aderarea Suediei și Norvegiei la NATO. 

De asemenea, amestecul politicului în finanțe a dus la probușirea lirei în ultimii ani iar inflația a explodat ajungând la 57,68% în ianuarie 2023. 
"Datele privind inflaţia în Turcia publicate săptămâna trecută constituie un şoc, realimentând volatilitatea cursului de schimb dolar-liră. O nouă fereastră de volatilitate a cursului de schimb ar putea fi după colţ", spune Tata Ghose, analist la Commerzbank.

 

×