x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Situație GRAVĂ pentru agricultură. Cel mai mare producător de îngrășăminte și-a încetat activitatea

Situație GRAVĂ pentru agricultură. Cel mai mare producător de îngrășăminte și-a încetat activitatea

17 Dec 2021   •   12:05
Situație GRAVĂ pentru agricultură. Cel mai mare producător de îngrășăminte și-a încetat activitatea

Azomureș a început oprirea instalaţiilor de pe platformă, din cauza preţului ridicat la energie. Producătorul de îngrășăminte pentru agricultură este cel mai mare din țară.

"Instalaţiile şi echipamentele de producţie a îngrăşămintelor au început să fie oprite pe platforma Azomureş. Spre comparaţie, pe 6 decembrie, preţul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, preţul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 Euro/MWh. De remarcat, la nivel european preţul gazului a continuat să crească, dar în România creşterea a fost şi mai pronunţată, iar decalajul pentru utilizatorii industriali din România se adânceşte. Dacă în prima jumătate a anului 2021, cotaţia la Bursa Română de Mărfuri (BRM) însemna o reducere de 3 euro faţă de preţul de referinţă European (TTF), în ultima lună în România preţul final a fost cu 9 euro peste preţul de referinţă TTF. Între timp, preţul certificatelor de carbon a crescut la un nivel de peste 80 de euro/tonă CO2, după ce a început anul în jurul a 30 de euro. În această situaţie, Azomureşul nu poate produce îngrăşăminte la preţuri accesibile distribuitorilor şi fermierilor. "Combinarea acestor efecte pe piaţa românească înseamnă că preţul îngrăşămintelor româneşti ar fi printre cele mai ridicate din Europa dacă costurile locale ale materiei prime principale, gazele naturale, ar fi transferate complet asupra produsului final. Este imposibil ca fermierii români să accepte astfel de preţuri şi, prin urmare, este imposibil ca Azomureş să opereze cu astfel de costuri", transmite Harri Kiiski, CEO Azomureş.

Societatea a anunțat oprirea producției pe 6 decembrie. Din punct de vedere tehnic, instalaţiile de producţie se vor opri complet până luni, 20 decembrie.
"Planul tehnic de protecţie a instalaţiilor şi echipamentelor pentru perioada rece (winterization) este activat, angajaţii vor veni la serviciu şi sunt pregătiţi în orice moment să reia producţia dacă şi când condiţiile pieţei o permit. Această oprire nu reprezintă o revizie, singurele noastre activităţi vor fi mentenanţa locală şi pregătirea instalaţiilor pentru iarnă, dar vom încerca să gestionăm cât mai bine platforma până când situaţia de pe piaţa din România se va îmbunătăţi", a precizat acesta.

Fermierii şi clienţii industriali vor avea de suferit în perioada următoare. Totodată, conducerea companiei apreciază intenţia guvernului de a acorda subvenţii direct fermierilor pentru achiziţia de îngrăşăminte.

"Fermierii nu ar trebui să sacrifice aplicarea de îngrăşăminte, deoarece o producţie foarte bună, realizată cu o fertilizare adecvată, este o investiţie corectă în contextul preţurilor ridicate ale cerealelor. Din păcate, această subvenţie va sprijini în cele din urmă importurile din alte ţări, deoarece producţia în România va înceta. În prezent, există restricţii la export din ţări precum Rusia, Turcia, Egipt şi China. În context regional, unii producători din ţările vecine (de exemplu, Ungaria) au informat clienţii despre concentrarea vânzărilor de produse pentru consumul intern, limitându-şi astfel exporturile. În ceea ce priveşte alte forme de sprijin din partea Guvernului pentru a trece peste actuala criză energetică europeană, este important să oferim informaţii despre o eroare apărută în spaţiul public: Azomureş nu a beneficiat de o schemă de ajutor financiar vizată pentru anul 2021. Plata ajutorului pentru anul 2020, în baza Ordonanţei 81/2019, a fost realizată abia la sfârşitul anului 2021. Acest ajutor a susţinut costurile certificatelor de emisii (energie electrică) şi s-a aplicat la peste 30 de companii mari consumatoare de energie din România", arată Azomureș.

Azomureş este cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România. Furnizează materii prime pentru mai multe obiective industriale, iar producţia anuală este  de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte,  75% din producţie fiind pentru fermele autohtone.
 

×
Subiecte în articol: azomureş