x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Soarta a 12.000 de ceferişti, în aer

Soarta a 12.000 de ceferişti, în aer

de Florina Zainescu    |    24 Mar 2009   •   00:00
Soarta a 12.000 de ceferişti, în aer
Sursa foto: Dragos Savu/Editura Intact

Ceferiştii ameninţă cu declanşarea conflictului de muncă. Reprezentanţii lor şi cei ai Ministerului Transporturilor nu au ajuns ieri la nici o soluţie în ceea ce priveşte disponibilizarea a 12.000 de salariaţi. Mai ales că au fost puşi să negocieze cu nişte directori interimari, fără credibilitate.



"Nu am ajuns la nici o soluţie în urma celor trei ore de discuţii. Cerem să se renunţe la planul de restructurare şi să găsim împreună cu Ministerul Transporturilor soluţii de a păstra locurile de muncă", a declarat Gheorghe Popa, preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial (FNFMC), după întâlnire. "Chiar materialele care ne-au fost puse la dispoziţie de minister recunosc că nu există personal excedentar, că în ultimii doi ani de zile personalul de la calea ferată a scăzut", a subliniat liderul FNFMC.

Sindicaliştii spun că vor începe protestele, un calendar al acestora urmând să fie stabilit până la sfârşitul săptămânii. "Vă pot spune că este vorba de un miting mare pe care o să-l organizăm în Bucureşti şi de mai multe pichete atât la sediul Ministerului Transporturilor, cât şi în alte locaţii. Dacă nici în urma acestora nu vom reuşi să ajungem la un punct de vedere comun, vom declanşa conflictul de muncă, acesta putându-se încheia cu grevă generală", a susţinut Popa.

Între timp, discuţiile vor continua. Sindicaliştilor li s-au cerut planuri scrise, cu propuneri de viabilizare a companiilor. Sindicaliştii au fost tare nemulţumiţi de faptul că ieri, la negocierea unei pro-bleme atât de delicate - disponibilizarea a peste 12.000 de angajaţi -, ministerul a fost reprezentat de subsecretarul de stat Constantin Axinia şi cei trei directori interimari ai companiilor de cale ferată, care "nu ştiu cât mai au mandat şi nu-şi asumă nici o responsabilitate".

BERCEANU S-A SUPĂRAT PE SINDICALIŞTI
Radu Berceanu a refuzat să participe ieri la discuţiile cu sindicatele, nemulţumit de atitudinea salariaţilor care în loc să tacă mâlc la vestea că 12.000 dintre ei ar putea să-şi piardă slujbele, au dat publicităţii planul de reorganizare a sistemului feroviar primit de la minister. El susţine că este nevoie de soluţii şi că acestea nu trebuie să se refere neapărat la reducerile de personal, ci se poate umbla la salarii. La salariile celor care câştigă sume fabuloase fără nici o justificare.


Apocalipsă în sistemul feroviar

Programul de restructurare a sistemului feroviar, trimis vineri sindicaliştilor de către Ministerul Transporturilor, prevede concedierea a 12.139 din cei circa 67.000 de angajaţi din sistemul feroviar. Cei mai mulţi disponibilizaţi vor fi de la CFR Marfă şi filialele ei: 5.949 (31,7%) din cei 18.766 de angajaţi. CFR Călători şi CFR SA şi filialele acestora ar urma să scape ceva mai ieftin.

De la CFR Călători Ministerul Transporturilor vrea să dea afară "numai" 2.545 de persoane, adică 14,9% din cei 17.078 salariaţi, în timp ce la CFR SA şi filialele acesteia este prevăzută reducerea numărului de personal cu 3.536 - 12,65% din cei 27.951 de angajaţi. Pe lângă aceştia, trebuie să plece şi 109 persoane de la Societatea de Administrare Active Feroviare, Societatea Feroviară de Turism, Autoritatea Feroviară Română şi Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară.

Reducerea de personal se va face prin desfiinţarea unor subunităţi şi restrângeri de activitate. Astfel, vor fi închise unele secţii de circulaţie neinteroperabile, va fi diminuat numărul de subunităţi - staţii de cale ferată, secţii, districte, regulatoare de circulaţie -, se vor anula trenuri, vor fi desfiinţate centrele de producţie de marfă şi unele revizii de vagoane, se va reduce numărul de staţii tehnice şi de tiraj.

×
Subiecte în articol: economic