Grupul ceh de utilităţi CEZ şi-a planificat vânzarea activelor din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia, ca parte a strategiei de a se concentra pe piaţa din Cehia, a declarat CEO-ul companiei, Daniel Benes, potrivit Reuters. Este primul mare jucător care decide să iasă de pe piaţa energetică din România.
„În cadrul acestei strategii noi, dorim să părăsim Bulgaria în următorii ani. Luăm în considerare un exit din România, din Turcia şi ne gândim să părăsim Polonia, unde avem două termocentrale pe cărbune, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon ale grupului”, a spus oficialul CEZ. În România, CEZ a cumpărat, în 2005, fosta filială de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Oltenia. Cehii deţin şi cel mai mare parc eolian terestru din Europa, de 600 de MW, de la Fântânele-Cogealac.
CEZ este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi de gaze naturale, cu un portofoliu de peste 1,4 milioane de clienţi casnici şi industriali
Benes a adăugat că vânzarea acestor active ar putea aduce companiei „mai multe zeci de miliarde de coroane”. El a amintit că CEZ are drept obiectiv creşterea EBITDA la 75 de miliarde de coroane (3,26 miliarde de dolari) în 2024-2025, de la 49,5 miliarde de coroane în 2018.
Vânzarea, nu în următoarele luni
CEZ, controlat de guvernul ceh, şi-a încetinit încetul cu încetul expansiunea în Balcani în ultimii ani, după ce a investit masiv în regiune în urmă cu peste un deceniu. Planul CEZ de a vinde activele din România nu are legătură cu piaţa locală, ci face parte din strategia companiei-mamă care priveşte mai multe ţări, însă nu există o presiune de retragere a investiţiilor într-un timp scurt, a completat ulterior compania. „Actualizarea strategiei trebuie mai întâi discutată şi apoi aprobată în cadrul Adunării Generale din luna iunie. Procesul de vânzare nu poate începe mai devreme de acest moment. Prin urmare, ne aflăm într-un stadiu incipient. Vânzarea nu este o chestiune care se poate concretiza în următoarele luni”, au spus oficialii CEZ.