x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Șoferul econom alimentează rezervorul în oraș. Consiliul Concurenței monitorizează prețurile

Șoferul econom alimentează rezervorul în oraș. Consiliul Concurenței monitorizează prețurile

de Valentin Gros    |    24 Aug 2020   •   08:00
Șoferul econom alimentează rezervorul în oraș. Consiliul Concurenței monitorizează prețurile

Prețurile carburanților sunt sensibil mai mari la stațiile de alimentare de pe autostrăzi, față de cele din oraș. O aplicație introdusă pe site-ul propriu de Consiliul Conurenței ne arată că dacă alegem cel mai bun punct de aprovizionare, vom economisi la un plin de benzină, comparativ cu variantele cele mai scumpe, sume de până la 11,25 lei pe ruta București – Constanța, 8,55 lei pe traseul Brașov – Capitală, sau 11,70 de lei pe A2, București – Pitești.

 

Un șofer care pornește la drum de la București spre Constanța, cu un buget de 200 de lei pentru aprovizionarea cu carburant, va găsi cea mai ieftină benzină standard la stația Petrom de pe bulevardul Mihai Bravu. Aici prețul este de 4,35 lei pe litru, astfel că suma de 200 de lei va fi suficientă pentru achiziționarea a 46 de litri. Cu un litru mai mult decât un „plin” obișnuit, capacitatea unui rezervor de 45 de litri. Sau, altfel calculat, îl va costa umplerea rezervorului 195,75 de lei, și va mai rămâne cu 4,25 lei.

 

Scump la Vâlcele

 

Să nu îți faci aprovizionarea încă din oraș e o idee costisitoare. Cea mai scumpă benzină standard pe Autostrada Soarelui o găsim la punctele Rompetrol de la Vâlcele (kilometrul 88) și Fetești. În aceste locuri, prețul se ridică la 4,60 lei/litru, cu 25 de bani mai mare decât cel mai mic preț. Umplerea unui rezervor de 45 de litri costă 207 lei, deci iată că bugetul de 200 de lei se dovedește insuficient și mai trebuie completat cu o sumă de 7 lei. Iar prețul unui plin diferă, între cea mai scumpă și cea mai ieftină benzinărie, cu 11,25 lei. În sens invers, de la mare spre Capitală, cel mai mic preț se află la benzinăria Lukoil din Constanța, din apropierea bulevardului Ion C. Brătianu, care duce către autostradă. La această stație, litrul de benzină costă 4,34 de lei, cu doar un ban mai puțin decât la plecarea din București, iar cea mai scumpă, la benzinăria de la Vâlcele situată pe partea cealaltă a autostrăzii, unde prețul e 4,60 lei/litru. Așadar, datele problemei sunt practic similare, costul drumului este același în ambele sensuri.

 

Comarnic, vedeta Prahovei

 

Dacă plecați cu mașina spre Valea Prahovei, pe DN1, e bine să vă faceți aprovizionarea cu carburant încă din centrul Capitalei, de la stația Petrom de pe strada Mântuleasa, unde un litru de benzină standard costă 4,42 de lei. Plinul vă duce la 199 de lei, deci ați economisit un leu din bugetul de 200. Cel mai dezavantajos ar fi să alimentați la Comarnic, unde Rompetrol vinde benzina cu 4,58 de lei, astfel că vă umple rezervorul pentru 206,10 lei. Alegerea variantei optime vă aduce, pe această rută, o economie de 7,10 lei. Venind de la Brașov spre Capitală, punctul cel mai bun de alimentare este pe Calea București, unde Petrom aplică un preț de 4,39 de lei pe litru, astfel că un plin costă 197,55 de bani. Benzinăria cea mai scumpă în acest sens este tot Rompetrol Comarnic, cu 4,58 lei/litru sau 206,10 lei. Economia maximă este de 8,55 de lei.

 

Rușii practică prețuri extreme

 

Și pe drumul către Pitești apar diferențe notabile între prețurile din oraș și cele de pe autostradă. Dacă alimentați la plecare, de la stația companiei ruse Lukoil din zona Lujerului, veți plăti 4,40 lei/litru sau 198 de lei pentru un plin. Găsiți benzină mai ieftină afară de oraș, cu 4,37 lei/litru sau 196,65 de lei plinul, la stația din Bolintin Vale deținută tot de Lukoil. Cel mai mare preț, 4,63 lei/litru sau 208,35 lei un plin de 45 de litri, îl percepe 30 de kilometri mai încolo, la Uliești, o altă firmă rusă, Gazprom. Pe această rută puteți astfel să economisiți 3,35 lei din bugetul de 200 de lei, ori să fiți nevoiți să completați acest buget cu încă 8,35 lei. Economia realizată prin alegerea punctului optim de alimentare merge până la 11,70 lei. De la Pitești la București lucrurile stau exact la fel. Cel mai ieftin e la Lukoil, pe strada Depozitelor, la ieșirea spre Capitală (unde prețul se cifrează la 4,37 lei/litru), iar cel mai scump, la Gazprom Uliești (4,63 lei/litru).

×