x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Soft-ul romanesc magnetizeaza

Soft-ul romanesc magnetizeaza

de Cristian Ionita    |    25 Iul 2005   •   00:00
Soft-ul romanesc magnetizeaza

Intel anunta saptamana trecuta achizitia unui pachet de 32,5% din actiunile Siveco cu 12 milioane de dolari - cea mai mare investitie internationala in industria romaneasca de software.

Prima jumatate a acestui an a adus o serie intreaga de preluari spectaculoase ale unor companii romanesti producatoare de software. Preluarea Forte Company de catre Siemens Business Services tocmai s-a incheiat, Oracle cumpara ProfitLogic, Radix a fost preluata de Ness Technologies, francezii de la Axway au cumparat Crinsoft, iar fondul Global Finance a investit o suma considerabila in TotalSoft. Pe partea de comunicatii, saptamana aceasta, este asteptata parafarea tranzactiei prin care compania americana UPC va prelua Astral. Suma vehiculata este de 400 de milioane de euro.

DE TOP. Tranzactia dintre Intel si Siveco a reprezentat apogeul. E vorba de o investitie de 12 milioane USD realizata de Enterprise Investors (EI), cel mai mare fond de investitii din Europa Centrala si de Est, si Intel Capital, fondul de investitii al Intel Corporation. In fapt, s-au realizat o achizitie de actiuni existente si o majorare de capital. Intel Capital si Polish Enter-prise Fund V (un fond de investitii administrat de EI) vor detine 32,5% din pachetul de actiuni al companiei romanesti. "Este cea mai mare investitie de pana acum din domeniul nostru si din tara noastra. Este una dintre cele mai insemnate investitii internationale de IT din Europa Centrala si de Est", ne-a declarat Irina Socol, director general Siveco Romania. Inainte ca tranzactia sa se finalizeze, au avut loc trei audituri extrem de amanuntite. Companiile americane au criterii de evaluare tehnice, economice si etice extrem de dure pe care compania a reusit sa le treaca.

COMPANII
  • Forte Company - Siemens. Tranzactia a fost estimata la 10 milioane de euro.
  • Radix - Ness Technologies. Tranzactia se ridica la 4 milioane de euro.
  • TotalSoft - Global Finance. Tranzactie de aproximativ 7,7 milioane de euro
  • Crinsoft - Axway (Franta).
  • ProfitLogic - Oracle.
  • ×
    Subiecte în articol: economic