Valerian Solovastru, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, considera nefondate acuzatiile presedintelui Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Cristina Traila, potrivit carora Romsilva face numeroase achizitii publice care nu au legatura cu activitatea proprie. ''Este revoltator faptul ca presedintele ANRMAP nu stie unde se desfasoara serviciile noastre de deszapezire in conditiile in care Romsilva are 30.000 de kilometri de drumuri forestiere si pe care trebuie sa avem acces la masa lemnoasa pentru derularea activitatilor proprii. Din dorinta noastra de a fi transparenti facem toate achizitiile prin sistemul electronic de achizitii publice si este posibil ca acest lucru sa blocheze sistemul'', a spus Solovastru.
Acesta a precizat ca Romsilva desfasoara activitati diverse, de la lucrari silvice la intretinerea parcurilor nationale, fiind nevoita sa faca achizitii publice prin cele 327 de ocoale si 41 de directii silvice.
''Romsilva nu are 800 de ocoale silvice, cum afirma presedintele ANRMAP, ci doar 327 de ocoale si 42 de directii, care datorita diversitatii activitatilor desfasurate, de la lucrari silvice, la intretinerea parcurilor nationale sau a cailor de rasa, este nevoie sa faca achizitii. De asemenea, nu vad ce restructurari am mai putea face in conditiile in care oricum suntem subdimensionati din punct de vedere al personalului care se ocupa de suprafata aflata in administrare. Daca in 2002 aveam 32.000 de oameni, acum mai sunt doar 18.700, si suntem la limita pe suprafata administrata'', a spus Solovastru.
Acesta a subliniat ca intentioneaza sa reorganizeze activitatea de achizitie pentru a putea realiza contracte centralizate nu la nivel de directie, ceea ce ar aduce o reducere a volumului de achizitii publice.
'Vom reorganiza activitatea serviciului de achizitii pentru a putea realiza contractele cadru centralizate nu la nivel de directie, mai ales pe partea de birotica.Acest lucru ar putea reduce cu 40% volumul achizitiilor publice realizate de Romsilva', a subliniat seful RNP.
Cristina Traila, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca Romsilva este cel mai mare achizitor al Romaniei si ca regia trebuie restructurata.
Traila a aratat ca Romsilva are 47 de directii in teritoriu, fara personalitate juridica si 800 de ocoale silvice. 'Toate aceste entitati deruleaza proceduri de achizitii publice de la ace de cravata pana la armament, mai putin F-16. Este inadmisibil ca pentru fiecare capat de sfoara sau fiecare foaie de hartie, fiecare dintre cele 47 de directii fara personalitate juridica sa faca cate o procedura de achizitie publica', a spus Cristina Traila.
Potrivit sefei ANRMAP, in ultimele cinci luni, Romsilva a transmis in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) 513 documentatii de achizitii, din care 343 i-au fost respinse de catre ANRMAP. Printre achizitiile Romsilva se numara articole de incaltaminte si imbracaminte, munitie, hrana pentru porcii mistreti, dar si servicii de deszapezire. 'Ma intreb unde se desfasoara aceste servicii de deszapezire', a comentat presedintele ANRMAP.
RNP-Romsilva functioneaza din 2010 sub autoritatea Ministerului Mediului si Padurilor si administreaza 3,5 milioane hectare de padure proprietatea statului si aproape un milion de hectare de padure din proprietate privata.