x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SOLUȚIA pentru prețuri mai mici la încălzirea locuințelor

SOLUȚIA pentru prețuri mai mici la încălzirea locuințelor

de Redacția Jurnalul    |    26 Ian 2023   •   16:45
SOLUȚIA pentru prețuri mai mici la încălzirea locuințelor

Scumpirile din energie dau bătăi de cap românilor care se văd uneori în imposibilitatea de a le plăti. Cu toate că există subvenții, costurile la încălzire diferă de la un oraș la altul.

Cele mai mici prețuri nesubvenționate pentru energia termică din sistemul centralizat este la Oradea. Motivul se regăsește în faptul că 75% dintre consumatori sunt racordați la sistemul de termoficare, potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă, scrie antena3CNN.

Și în Capitală cea mai ieftină încălzire a locuințelor, subvenționată 64%, se realizează prin sistemul de termoficare, urmat de lemnul de foc, gaze și electricitate. Cel mai scăzut preț la căldura nesubvenționată este pentru gaze, lemne de foc, termoficare și electricitate. 

Chiar dacă până acum am avut o iarnă blândă, costurile cu încălzire rămân unele din cele mai mari cheltuieli ale unei familii. Acestea vor crește și în viitor iar rezolvarea nu sunt subvențiile pentru că acestea înseamnă de fapt sărăcia energetică. 

Alternativa este construirea unor sisteme eficiente care reduc prețurile pe unitatea de energie produsă și distribuită.

Clasamentul costurilor cu energia achitată (fără costul instalaţiilor) în Oradea și București pentru diverse forme de încălzire a locuințelor.

Clasamentul include subvenții la energie electrică, gaze naturale, lemne de foc și energie termică.

- lemne de foc – urmare a plafonării prețului, acesta a dispărut de pe piață, determinând tăieri de arbori la întâmplare, exploatarea ineficientă a masei lemnoase, folosirea lemnelor umede, cu randamente energetice reduse, cu emisii mari de CO2.

- gaze naturale – folosite aproape exclusiv pentru a fi arse și nu în petrochimie, unde valoarea adăugată este mult mai mare.

- termoficare – un sistem regândit în ultimii ani, pe principii corecte de dimensionare şi grad de utilizare a rețelei, cu reducerea la maxim a risipei, randamente energetice și economice performante și care se bazează pe cogenerare de înaltă eficiență.

Dacă NU ar exista subvenții la energie, în Oradea sistemul de termoficare ar fi sistemul cu cel mai mic preț la energie pentru încălzire.

Creșterea numărului de consumatori este soluția pentru prețuri mai mici. 

În Capitală cel mai ieftin sistem este cel de termoficare, în condițiile unor subvenții de 64%. Dacă s-ar elimina ar fi pe penultimul loc. 

Asociația Energia Inteligentă estimează că prețurile vor crește. 

 Oradea are cei mai mulți consumatori racordați la termoficare ceea ce determină costuri unitare scăzute și nesubvenționate. 

În Bacău, dacă s-ar elimina subvențiile, ar fi mai ieftină încălzirea cu electricitate decât prin sistemul de termoficare. 

 

×
Subiecte în articol: facturi energie