x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SOLUŢII ANTICRIZĂ/Agricultorii au nevoie de credite ieftine

SOLUŢII ANTICRIZĂ/Agricultorii au nevoie de credite ieftine

de Florina Zainescu    |    13 Mar 2009   •   00:00

Credite bancare ieftine pentru agricultori, simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor comunitare, susţinerea cercetării şi stimularea dezvoltării zootehniei pot scoate agricultura din colaps.



Agricultura durabilă, bazată pe ştiinţă, este soluţia pentru ieşirea din criză, a declarat academicianul Bogdan Alexandru la cea de-a treia ediţie a conferinţei "Soluţii anticriză pentru România în contextul mondial", organizată de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Din păcate, agricultura noastră este în colaps: ţăranii nu au bani, lucrează pământul cu sapa, au producţii mici şi am ajuns să importăm mâncare.

"Băncile nu mai dau credite. Dobânda a crescut din octombrie 2008 până acum de la 12% la 28%, şi agricultorii nu se mai descurcă. Trebuie capitalizat CEC-ul şi acesta să acorde credite pentru accesarea fondurilor europene cu o dobândă nu mai mare de 5%", a declarat Adrian Rădulescu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România prezent la dezbatere. Secretarul general al Ministerului Agriculturii, Miron Moldovan, a declarat că fondurile de garantare a creditelor pentru agricultură ar putea fi capitalizate cu bani europeni, şi astfel vor putea fi acordate garanţii pentru mai multe împrumuturi.

Unele reglementări stabilite cu Uniunea Europeană la capitolul agricultură, vizând în special finanţarea acestui domeniu, ar trebui renegociate după modelul polonez, a atras atenţia Valeriu Tabără, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor. El a susţinut şi necesitatea stopării jefuirii institutelor de cercetare şi a atras atenţia că Legea cercetării, care a stat blocată în Parlament mulţi ani, trebuie aplicată cât mai repede.


×
Subiecte în articol: economic