În primele trei luni ale anului şomajul a scăzut în România, dar rămîne ridicat în sud şi sud-vestul ţării, în vreme ce nord-vest şi în Capitală există o lipsă a forţei de muncă.
În primele trei luni ale anului şomajul a scăzut în România, dar rămîne ridicat în sud şi sud-vestul ţării, în vreme ce nord-vest şi în Capitală există o lipsă a forţei de muncă.
Rata şomajului înregistrată în primul trimestru din acest an este cu 0,9% mai mică decît cea înregistrată în perioada precedentă a anului trecut, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. La sfîrşitul lui martie 2008, numărul de şomeri a fost de 374.050 de persoane cu 5.729 mai puţine faţă de luna anterioară. Un număr de 113.081 au fost şomeri indemnizaţi şi 260.969 neindemnizaţi.
DIFERENŢE. Şomajul în România a scăzut constant din 2002, de la aproape 13% la 4,3% în ultimul an, pe primele locuri plasîndu-se Dolj, Braşov, Alba şi Mehedinţi. Scăderea numărului de şomeri în luna martie a fost determinată de relansarea activităţilor sezoniere în agricultură şi construcţii. Cel mai ridicat şomaj este în Vaslui (9,5%), Mehedinţi (8,7%) şi Teleorman (7,7%), iar judeţul Timiş are cea mai scăzută rată a şomajului – 1,3%, iar în Bucureşti este de 1,8%.
STUDIILE CONTEAZĂ. În martie 2008, 81.291 de şomeri au fost scoşi din evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, peste jumătate dintre aceştia (44.276) găsindu-şi un loc de muncă. Şomerii cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional constituie ponderea cea mai mare a persoanelor care se adresează agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă în vederea găsirii şi ocupării unui loc de muncă (82,3%), iar cei cu nivel de instruire liceal şi post-liceal reprezintă 14,7%, doar 3,0% din numărul total al şomerilor înregistraţi au studii superioare. Agenţii economici au beneficiat de indemnizaţii pentru 13.655 de absolvenţi angajaţi, aproape jumătate fiind absolvenţi de studii superioare. În martie s-a înregistrat o scădere cu 0,1% a şomerilor bărbaţi, la 4,4%, dar rata şomajului feminin s-a menţinut constantă, la 4%.