x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Șomajul în hotelurile și restaurantele din România a urcat la 60%

Șomajul în hotelurile și restaurantele din România a urcat la 60%

07 Apr 2020   •   12:18
Șomajul în hotelurile și restaurantele din România a urcat la 60%
Sursa foto: pixabay.com

Rata şomajului în hoteluri şi restaurante se ridică la 60% şi riscă să ajungă la 90% în lunile următoare din cauza restricțiilor impuse de pandemia cu coronavirus, estimează Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR)

"Pe lângă aceşti şomeri, un număr de aproximativ 50.000 de persoane de pe litoral se află într-o situaţie dramatică, deoarece au încetat şomajul la 1 aprilie şi nu mai au nicio sursă de venit. Aceştia au contracte de muncă pe perioada determinată de şase luni şi nu vor mai beneficia în anul 2020 de indemnizaţie de şomaj, deoarece nu vor îndeplini condiţia stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni, având în vedere ca nu pot fi angajaţi pentru că hotelurile de pe litoral au activitatea sistată", a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv FPTR.

Sezonierii vor rămâne fără niciun venit, salariu sau indemnizaţie de somaj în acest an, atrag atenția reprezentanții FPTR.

"Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a solicitat în regim de urgenţă emiterea unui act normativ pentru stabilirea in mod excepţional, pentru acest an, a unui stagiu de cotizare de 8 luni (în loc de 12 luni) pentru angajaţii sezonieri, prin derogare de la art. 34 alin. 1 lit. a din Legea nr. 76/2002, astfel încât toţi salariaţii din turism care lucrează în unităţi sezoniere să poată beneficia în acest an de şomaj", se arată în comunicat.

Peste 1 milion de români se află în şomaj la data de 6 aprilie. Dintre aceştia, 952.929 au contracte individuale de muncă suspendate şi pentru 187.548 au  încetat contractele individuale de muncă.

Din 952.929 de contracte individuale de muncă suspendate, 12,4% sunt şomerii din hoteluri şi restaurante, respectiv 118.277 de persoane, crescând astfel rata şomajului, în acest sector, la 60%. LÎn decembrie 2019 în turism erau angajate 194.519 de persoane.

×
Subiecte în articol: somaj turism hoteluri restaurante