x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sondaj - Capitalism socialist

Sondaj - Capitalism socialist

de Daniela Ivan    |    29 Iun 2006   •   00:00

Romanii au o parere confuza despre capitalism. Desi apreciaza libertatea si bunastarea economica, sustin cu tarie egalitatea si etatismul.

Statul tatuc, locuri de munca sigure, precautia ca strategie de viata, prosperitate si libertate, asta doresc romanii. Sase din zece participanti la un studiu realizat si dat publicitatii de Gallup Romania, la cererea Fundatiei Horia Rusu, considera ca Executivul trebuie sa ofere locuinte pentru cei care nu-si permit. Tot Guvernul trebuie sa asigure locuri de munca pentru toti, considera 68% dintre romani, in timp ce altii, 70%, spun ca Executivul trebuie sa tina preturile sub control. Concluzia este ca cea mai mare parte a romanilor doresc sa se bucure simultan de beneficiile capitalismului, dar si de cele ale comunismului, fara sa constientizeze faptul ca cele doua sisteme se exclud reciproc.

CAPITALISMUL. Populatia Romaniei are, in proportie de 60%, un sentiment pozitiv fata de capitalism, releva studiul citat. Acesta este asociat, la nivelul maselor, cu ideea de prosperitate economica, in timp ce, la nivelul elitelor politice, conceptul este perceput ca un set de principii, cum ar fi libertatea individuala si sociala si economia de piata.

LIBERA INITIATIVA. Doar trei din zece romanii ar fi dispusi sa investeasca 10.000 de euro, daca i-ar avea. Alti cinci ar folosi acesti bani pentru a-si satisface nevoi precum casa, masina sau pentru a face excursii in strainatate. Restul de doua persoane oscileaza intre a pune acesti bani la banca (1,4%) si a face donatii (8%). Motivele invocate pentru lipsa initiativei private sunt lipsa banilor si lipsa cunostintelor si abilitatilor antreprenoriale.

IN URMATORUL AN VRETI SA PORNITI O AFACERE PROPRIE?
DE CE NU VA DESCHIDETI O AFACERE?

EGALITARISMUL. Aproape 71% dintre cei chestionati sustin, cu diverse intensitati, egalitatea dintre veniturile oamenilor. Romanii considera ca salariul trebuie sa corespunda nevoilor fiecaruia (39%) si ca nu trebuie sa tina cont de importanta muncii (57%).
×
Subiecte în articol: economic