Cea mai mare companie românească, Petrom, a scos un profit net de 5,22 milioane de lei pe zi sau 210.000 de lei pe oră, ceea ce ar însemna în jur de 45.000 de euro exprimat în moneda europeană.
Profitul net al grupului Petrom a crescut cu 46% în primele nouă luni, la 1,411 miliarde lei (337,2 milioane euro), deşi grupul a înregistrat pierderi, de 116 milioane lei, în trimestrul al treilea ca urmare, în principal, a deprecierii activelor deţinute în Kazahstan, potrivit unui raport remis azi.
Deprecierea extraordinară înregistrată în Kazahstan a fost de 441 milioane lei şi a fost determinată de recenta evaluare tehnică a activităţilor din Kazahstan, precum şi de reintroducerea din august a taxei vamale de export la ţiţei, de 20 dolari/tonă, se arată în raportul financiar.
Profitul a mai fost influenţat negativ şi de pierderi valutare aferente împrumuturilor în dolari acordate de Petrom filialelor din Kazahstan, potrivit Marianei Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.
Rezultatele grupului sunt raportate conform standardelor internaţionale de contabilitate. Vânzările au crescut cu 11% faţă de primele nouă luni ale anului trecut, respectiv 13,158 miliarde lei faţă de 11,866 miliarde lei.
Petrom a vândut şi 1,7 milioane de certificate de emisii pentru 99 de milioane de lei.
PRODUCŢIA ÎN ROMÂNIA A SCĂZUT CU 4%
Producţia de ţiţei, gaze şi condensat la nivel de grup a fost de 50,10 milioane bep (baril echivalent petrol), cu 2% mai mică faţă de aceeaşi perioadă din 2009, ca urmare epuizării treptate a nivelului producţiei din România.
La nivel local, producţia totală de ţiţei, gaze şi condensat a atins valoarea de 47,46 milioane bep, cu 4% sub cea din primele nouă luni ale anului trecut.
Pe de altă parte, în primele nouă luni producţia de ţiţei şi gaze în Kazahstan a crescut cu 67%, la 2,64 milioane bep, datorită punerii treptate în producţie a zăcământului Komsomolskoe.
În iulie-septembrie, Petrom a vândut participaţia de 74,9% în compania Ring Oil, înregistrată în Rusia, partenerului său minoritar, Mineral and Bio Oil Fuels Limited, ca urmare a condiţiilor actuale ale mediului economic şi a prioritizării proiectelor de investiţii.
DATORII MAI MARI CU 29%
Datoria netă a grupului Petrom a crescut cu 29%, la 3,376 miliarde lei, faţă de 2,614 miliarde lei la sfârşitul anului 2009, din cauza contractării unor noi credite pentru finanţarea curentă.
La finalul lunii septembrie, grupul avea 26.447 de angajaţi.
OMV Petrom este cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 18,975 miliarde lei.
Compania este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, Ministerul Economiei are 20,64% din titluri, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 20,11%.
Din grupul Petrom fac parte compania mamă Petrom (SNP), dar şi firmele Tasbulat Oil Corporation LLP (Kazahstan), ICS Petrom Moldova (Republica Moldova), Korned LLP (Kazahstan), Petrom LPG (România), Kom Munai LLP (Kazahstan), OMV Petrom Marketing (România), Petrom Exploration & Production Ltd., OMV Bulgaria OOD (Bulgaria), OMV Srbija DOO (Serbia), Gaze şi Energie MP Petroleum Distribuţie (România), OMV Petrom Gas, Aviation Petroleum (România), Petrom Distribuţie Gaze, Petrom Aviation (România), Wind Power Park şi Petromed Solutions. (Daniel Ionaşcu)